ßßß
Farsz:1 szklanka soczewicy zielonej½ szklanki soczewicy czerwonej2 duże cebule1 duża marchewka1 jabłko2 ząbki czosnkuprzyprawy – sól, pieprz, majeranekSoczewicę płuczemy i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Powinna być lekko rozgotowana. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchew i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę smażymy na oleju, dodajemy marchew, jabłko i przyprawy. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany lub wyciśnięty czosnek i ugotowaną soczewicę. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy do wystudzenia.Ciasto:5 ziemniakówokoło ½ kg mąki5 dkg świeżych drożdży2 łyżki jogurtu5 łyżeczek cukru¼ szklanki wody3 łyżki olejubiałko 1 jajka (do posmarowania naszych kakorów)Ziemniaki gotujemy i studzimy. Drożdże mieszamy z jogurtem, wodą i cukrem. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy na kilka minut w ciepłym miejscu (proponuję obok garnka, w którym gotują się ziemniaki). Ugotowane ziemniaki wyciskamy przez praskę lub mielimy. Ziemniaki, mąkę i nasz rozczyn mieszamy na jednolitą masę. Jeśli ciasto jest zbyt mokre dodajemy jeszcze trochę mąki. Pod koniec dodajemy olej, dzięki czemu ciasto będzie łatwiej odstawało od rąk. Po wymieszaniu odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie ubijamy białko do posmarowania kakorów. Gdy ciasto urośnie dzielimy je na kilka części i wałkujemy, podsypując przy tym mąką. Placki powinny być dość grube (około 0,5 cm). Z placków wycinamy duże kółka – ja używałem do tego pucharka do lodów o średnicy 10 cm. Kółka wypełniamy farszem, lepimy pierożki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z góry białkiem. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut w temperaturze 100ºC, żeby pierożki wyrosły. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180ºC, aż się zarumienią. Smacznego!