ßßß Cookit - przepis na Pierogi z soczewicą

Pierogi z soczewicą

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 7
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
drożdże 20 gramów
woda 1 szklanek
cukier 1 szczypta
sól 1 szczypta
soczewica czerwona 1 szklanek
cebula 2 sztuk
ziemniaki 2 sztuk
olej 2 łyżek stołowych
jajka 2 sztuk
majeranek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Wypłukaną soczewicę zalać wodą i odstawić na noc. Rano ugotować i odcedzić. Oczyszczona cebule posiekać i zeszklić na oleju. Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać, zmielić razem z soczewicą i połączyć z cebulą. Jedne jajko ugotować na twardo i obrane posiekać oraz dodać do cebuli. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Wbić surowe jajko i wyrobić farsz.
Z przesianej maki, drożdży, przegotowanej wody, soli oraz cukru zagnieść ciasto. Rozwałkować i szklanka wyciąć krążki. Na każdym ułożyć po porcji farszu i zalepić, dociskając brzegi. Pierogi wrzucać na osolony wrzątek, gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżka cedzakową. Podawać polane masłem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy mączne weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9688/Pierogi-z-soczewica