ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 7(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 2 szklanekdrożdże 20 gramówwoda 1 szklanekcukier 1 szczyptasól 1 szczyptasoczewica czerwona 1 szklanekcebula 2 sztukziemniaki 2 sztukolej 2 łyżek stołowychjajka 2 sztukmajeranek według uznaniapieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Wypłukaną soczewicę zalać wodą i odstawić na noc. Rano ugotować i odcedzić. Oczyszczona cebule posiekać i zeszklić na oleju. Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać, zmielić razem z soczewicą i połączyć z cebulą. Jedne jajko ugotować na twardo i obrane posiekać oraz dodać do cebuli. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Wbić surowe jajko i wyrobić farsz.Z przesianej maki, drożdży, przegotowanej wody, soli oraz cukru zagnieść ciasto. Rozwałkować i szklanka wyciąć krążki. Na każdym ułożyć po porcji farszu i zalepić, dociskając brzegi. Pierogi wrzucać na osolony wrzątek, gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżka cedzakową. Podawać polane masłem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: