Wykonanie
Odpowiednio przygotowany
indyk jest smaczny i apetyczny, ponadto korzystnie wpływa na układ nerwowy, mięśniowy i na pracę
serca. Smaczne, zdrowe i niskokaloryczne, marzenie kobiet ;)
Indyk jest uwielbiany przez dietetyków, którzy bardzo często polecają go swoim klientom. Jest doskonałym źródłem witaminy B,w szczególności B12, kwasu foliowego i niacyny.W
indyku znajdziemy również potaż, cynk, magnez, żelazo.
Indyk mniej uczula, problem alergii dotyka wielu osób,dlatego tak jak
królik to idealne rozwiązanie dla dzieci.Przyrządza się je łatwo i szybko, można je smażyć, piec, dusić. Jest świetnym wyjściem dla osób na diecie. Dobrze jest je zamrozić, i wtedy po upieczeniu staje się kruche i nieziemsko pyszne. Ja upiekłam
udziec indyka w rękawie do pieczenia.Wszystkie płyny i aromaty zostały wewnątrz rękawa,a
mięso pozostało soczyste i pełne smaku.

Składniki:
Mięso:
papryka słodka mielona
sól,
pieprzświeży (
tymianek,
oregano,
rozmaryn, cząber górski,ogrodowy,dałam dwa rodzaje ;] )
olej ryżowyGnocchi:333g
ziemniaków100g
mąki pszennej1 małe
jajkosól,
pieprz,świeży
tymianek do posypania
Buraczki:5
burakówsok z cytrynysól,
pieprzcebula
Wykonanie:
Mięso:
Udziec z
indyka doprawiamy
solą,
pieprzem,
papryką słodką i posypujemy świeżymi
ziołami. Dokładnie go nacieramy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie przekładamy do rękawa, dolewamy odrobinę
oleju ryżowego,dobrze związujemy i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 1h30min w 200C.Gnocchi:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, gdy będą miękkie odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie obieramy ze skórki, przeciskamy przez praskę do
ziemniaków, dodajemy
sól,
pieprz,
mąkę,
jajko, wszystko dokładnie zagniatamy na gładkie i lepiące się ciasto. Czysty blat oprószamy
mąką i formujemy długie wałeczki.
Ostrym nożem kroimy je na małe kluseczki o długości 2 cm. Bierzemy widelec i każdą kluseczkę przyciskamy lekko do zębów, przesuwamy w dół po widelcu.
Wodę zagotowujemy i solimy, wrzucamy gnocchi, gdy wypłyną jeszcze chwilę gotujemy i gotowe.
Buraczki: Obieramy i gotujemy do miękkości. Gdy ostygną, ścieramy je na tarce o dużych oczkach. W małym garnku rozpuszczamy
masło i wrzucamy pokrojoną
cebulę,niech się lekko zeszkli. Dodajemy
buraczki, przesmażamy, doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
sokiem z cytryny i gotowe.Wszystko przekładamy na talerz, posypujemy świeżym
tymiankiem, podajemy z zimnym
piwem ;)

Smacznego!!!