Wykonanie
DeseryKarmelove serduszka - wilgotne muffiny z ciągnącym karmelem i chrupiąca niespodziankąCzy ja już tu
pisałam że uwielbiam piec muffiny? ;) pewnie że tak i to nawet przed chwilą ;) zatem bez zbędnych wstępów i rozwodzenia się od razu przechodzę do przepisu na wilgotne, super aromatyczne muffiny Karmelowe
Love z niespodzianką. Co to za niespodzianka? spokojnie, zaraz wszystko stanie się jasne :)

Składniki ciasto ( wychodzi ok 20 sztuk ) :- 2 szklanki
mąki ( tortowej )- 1 szklanka
cukru- 1
cukier waniliowy- 1 szklanka
mleka- 1/3 szklanki
oleju- 1
jajko- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 2 dojrzałe
banany ( nawet lepiej żeby były przejrzałe )dodatki :- duża garść
rodzynek-
cukierki toffi lub irysy ( ok 25 sztuk )- szklanka
czekoladowych kuleczek
śniadaniowych ( i to jest własnie ta niespodzianka :) )polewa karmelowa :- szklanka
cukru- szklanka
śmietany- 80 gram
masła ( miękkiego )-
aromat waniliowyPrzygotowanie:ciasto: suche składniki wymieszać w jednej misce a w drugiej
banany rozmiażdżyć pięścią na papę, dodać do tego mokre składniki i wymieszać. mokrą mieszankę wlać do miski z suchą i dokładnie wymieszać. następnie dodać do tego
rodzynki i pokrojone w kosteczkę
cukierki - znowu wymieszać. przygotować foremki do muffinek. jak już będą gotowe do napełniania, wówczas dodać do ciasta kuleczki
śniadaniowe, znowu wymieszać i od razu przystąpić do napełniania foremek ( nie czekać bo kulki się rozmokną i nie będzie chrupiącej niespodzianki ). wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i po chwili skręcić go do 180 stopni. piec 20 - 25 minut.polewa karmelowa:delikatnie rozgrzać rondelek lub patelnię, wsypać
cukier i na małym ogniu podgrzewać aż się rozpuści, delikatnie mieszając łyżką lub packą. Gdy stanie się płynny dodajemy
masło i bardzo energicznie mieszamy. Po połączeniu się składników ściągamy z ognia i dodajemy
śmietanę oraz
aromat waniliowy - znowu energicznie mieszamy i gotowe.muffiny po upieczeniu i przestudzeniu polewamy za pomocą łyżki polewą karmelową. jeżeli polewa nadmiernie zgęstnieje można ją delikatnie podgrzać.smacznego!======================================================================DeserySzarlotta na zielono to ciasto, które robi się błyskawicznie :) nazwalam je szarlotta ale jest to wariacja ciasta
jogurtowego z przepisu, który dostałam od teściowej.

składniki na duża prostokątną blachę:- 2
jajka- 3 szklanki
mąki tortowej- 1 szklanka
maślanki- 1 szklanka
cukru- 1 opakowanie
cukru waniliowego- 1/2 szklanki
oleju-
rodzynki ( namoczone )- starte na wiórki
jabłka- 2 łyżeczki
proszku do pieczeniaopcjonalnie:- aromat
jabłkowy- zielony
barwnik spożywczyprzygotowanie:utrzeć
jabłka na wiórki, namoczyć
rodzynki - odstawić w sporej misce utrzeć
cukier z
jajami, następnie do miski dołożyć pozostałe składniki na ciasto (oprócz
jabłek i
rodzynek) wraz z aromatem i
barwnikiem spożywczym ( ja używam barwników w proszku, aby w cieście nie było widocznych kropeczek z nierozrobionego barwnika, rozpuszczam go w kilku kropelkach
wody) . wszystko razem zmiksować. dosypać odsączone
rodzynki i wymieszać całość łyżką. ciasto będzie rzadkie i bardzo dobrze! na wysmarowaną tłuszczem i oprószoną
bułką tartą blaszkę wylać ciasto i na wierzchu równomiernie rozłożyć starte
jabłka. ciasto włożyć do nagrzanego na 175 stopni piekarnika i piec ok 45 minut.po upieczeniu ( sprawdzam metodą suchego patyczka ale przyznam szczerze, że nie zawsze jest on do końca suchy - ciasto jest generalnie bardzo wilgotne, więc trzeba na to wziąć poprawkę ;) ) i ostudzeniu można dodatkowo Szarlottę potraktować
cukrem pudrem z
cynamonem :)

generalnie ciasto jest pychaaaaaaa !!! :) a zielony kolor na wiosnę jest jak znalazł ;)========================================================================Desery
Ciasteczka CytrynoweCzasem, jak złapie ochota na słodkie to się opanować nie idzie :) chyba każdy tak ma, a ten kto nie ma, to... szczęśliwym człowiekiem jest! ;) no dobra, zostajemy jednak przy tych, którzy takie nieodparte ochoty miewają - co wtedy co wtedy??? wtedy robi się szybki przegląd tego, co jest w domu, przeprowadza się małą kalkulację i ... szybko zabiera się za przygotowanie
ciasteczek cytrynowych, które zawsze ale to zawsze się udają!

Potrzebować będziemy:- 400g
mąki;- 240g
cukru;- 200g
masła;- całe
jajko;- 2
żółtka;-12 łyżeczek
soku z cytryn Limmi- szczypta
soli;- można dodać także kandyzowaną
skórkę cytrynową.Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy pozostałe składniki, stopniowo mieszając aż utworzą jednolitą masę. Następnie formułujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 min. Po wyjęciu z lodówki należy rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm, by następnie za pomocą foremki (lub np. szklanki) wycinać okrągłe
ciasteczka. Wycięte
ciasteczka kładziemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180C przez 15 min. SMACZNEGO!indexfood