ßßß
Składniki ciasto ( wychodzi ok 20 sztuk ) :- 2 szklanki mąki ( tortowej )- 1 szklanka cukru- 1 cukier waniliowy- 1 szklanka mleka- 1/3 szklanki oleju- 1 jajko- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 2 dojrzałe banany ( nawet lepiej żeby były przejrzałe )dodatki :- duża garść rodzynek- cukierki toffi lub irysy ( ok 25 sztuk )- szklanka czekoladowych kuleczek śniadaniowych ( i to jest własnie ta niespodzianka :) )polewa karmelowa :- szklanka cukru- szklanka śmietany- 80 gram masła ( miękkiego )- aromat waniliowyPrzygotowanie:ciasto: suche składniki wymieszać w jednej misce a w drugiej banany rozmiażdżyć pięścią na papę, dodać do tego mokre składniki i wymieszać. mokrą mieszankę wlać do miski z suchą i dokładnie wymieszać. następnie dodać do tego rodzynki i pokrojone w kosteczkę cukierki - znowu wymieszać. przygotować foremki do muffinek. jak już będą gotowe do napełniania, wówczas dodać do ciasta kuleczki śniadaniowe, znowu wymieszać i od razu przystąpić do napełniania foremek ( nie czekać bo kulki się rozmokną i nie będzie chrupiącej niespodzianki ). wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i po chwili skręcić go do 180 stopni. piec 20 - 25 minut.polewa karmelowa:delikatnie rozgrzać rondelek lub patelnię, wsypać cukier i na małym ogniu podgrzewać aż się rozpuści, delikatnie mieszając łyżką lub packą. Gdy stanie się płynny dodajemy masło i bardzo energicznie mieszamy. Po połączeniu się składników ściągamy z ognia i dodajemy śmietanę oraz aromat waniliowy - znowu energicznie mieszamy i gotowe.muffiny po upieczeniu i przestudzeniu polewamy za pomocą łyżki polewą karmelową. jeżeli polewa nadmiernie zgęstnieje można ją delikatnie podgrzać.smacznego!======================================================================DeserySzarlotta na zielono to ciasto, które robi się błyskawicznie :) nazwalam je szarlotta ale jest to wariacja ciasta jogurtowego z przepisu, który dostałam od teściowej.
składniki na duża prostokątną blachę:- 2 jajka- 3 szklanki mąki tortowej- 1 szklanka maślanki- 1 szklanka cukru- 1 opakowanie cukru waniliowego- 1/2 szklanki oleju- rodzynki ( namoczone )- starte na wiórki jabłka- 2 łyżeczki proszku do pieczeniaopcjonalnie:- aromat jabłkowy- zielony barwnik spożywczyprzygotowanie:utrzeć jabłka na wiórki, namoczyć rodzynki - odstawić w sporej misce utrzeć cukier z jajami, następnie do miski dołożyć pozostałe składniki na ciasto (oprócz jabłek i rodzynek) wraz z aromatem i barwnikiem spożywczym ( ja używam barwników w proszku, aby w cieście nie było widocznych kropeczek z nierozrobionego barwnika, rozpuszczam go w kilku kropelkach wody) . wszystko razem zmiksować. dosypać odsączone rodzynki i wymieszać całość łyżką. ciasto będzie rzadkie i bardzo dobrze! na wysmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą blaszkę wylać ciasto i na wierzchu równomiernie rozłożyć starte jabłka. ciasto włożyć do nagrzanego na 175 stopni piekarnika i piec ok 45 minut.po upieczeniu ( sprawdzam metodą suchego patyczka ale przyznam szczerze, że nie zawsze jest on do końca suchy - ciasto jest generalnie bardzo wilgotne, więc trzeba na to wziąć poprawkę ;) ) i ostudzeniu można dodatkowo Szarlottę potraktować cukrem pudrem z cynamonem :)
generalnie ciasto jest pychaaaaaaa !!! :) a zielony kolor na wiosnę jest jak znalazł ;)========================================================================DeseryCiasteczka CytrynoweCzasem, jak złapie ochota na słodkie to się opanować nie idzie :) chyba każdy tak ma, a ten kto nie ma, to... szczęśliwym człowiekiem jest! ;) no dobra, zostajemy jednak przy tych, którzy takie nieodparte ochoty miewają - co wtedy co wtedy??? wtedy robi się szybki przegląd tego, co jest w domu, przeprowadza się małą kalkulację i ... szybko zabiera się za przygotowanie ciasteczek cytrynowych, które zawsze ale to zawsze się udają!
Potrzebować będziemy:- 400g mąki;- 240g cukru;- 200g masła;- całe jajko;- 2 żółtka;-12 łyżeczek soku z cytryn Limmi- szczypta soli;- można dodać także kandyzowaną skórkę cytrynową.Przygotowanie:Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy pozostałe składniki, stopniowo mieszając aż utworzą jednolitą masę. Następnie formułujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 min. Po wyjęciu z lodówki należy rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm, by następnie za pomocą foremki (lub np. szklanki) wycinać okrągłe ciasteczka. Wycięte ciasteczka kładziemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180C przez 15 min. SMACZNEGO!indexfood