ßßß Cookit - przepis na Karmelove serduszka - wilgotne muffiny z ciągnącym karmelem i chrupiąca niespodzianką

Karmelove serduszka - wilgotne muffiny z ciągnącym karmelem i chrupiąca niespodzianką

nazwa

Wykonanie

Czy ja już tu pisałam że uwielbiam piec muffiny? ;) pewnie że tak i to nawet przed chwilą ;) zatem bez zbędnych wstępów i rozwodzenia się od razu przechodzę do przepisu na wilgotne, super aromatyczne muffiny Karmelowe Love z niespodzianką. Co to za niespodzianka? spokojnie, zaraz wszystko stanie się jasne :)
Składniki ciasto ( wychodzi ok 20 sztuk ) :
- 2 szklanki mąki ( tortowej )
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 dojrzałe banany ( nawet lepiej żeby były przejrzałe )
dodatki :
- duża garść rodzynek
- cukierki toffi lub irysy ( ok 25 sztuk )
- szklanka czekoladowych kuleczek śniadaniowych ( i to jest własnie ta niespodzianka :) )
polewa karmelowa :
- szklanka cukru
- szklanka śmietany
- 80 gram masła ( miękkiego )
- aromat waniliowy
Przygotowanie:
ciasto: suche składniki wymieszać w jednej misce a w drugiej banany rozmiażdżyć pięścią na papę, dodać do tego mokre składniki i wymieszać. mokrą mieszankę wlać do miski z suchą i dokładnie wymieszać. następnie dodać do tego rodzynki i pokrojone w kosteczkę cukierki - znowu wymieszać. przygotować foremki do muffinek. jak już będą gotowe do napełniania, wówczas dodać do ciasta kuleczki śniadaniowe, znowu wymieszać i od razu przystąpić do napełniania foremek ( nie czekać bo kulki się rozmokną i nie będzie chrupiącej niespodzianki ). wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i po chwili skręcić go do 180 stopni. piec 20 - 25 minut.
polewa karmelowa:
delikatnie rozgrzać rondelek lub patelnię, wsypać cukier i na małym ogniu podgrzewać aż się rozpuści, delikatnie mieszając łyżką lub packą. Gdy stanie się płynny dodajemy masło i bardzo energicznie mieszamy. Po połączeniu się składników ściągamy z ognia i dodajemy śmietanę oraz aromat waniliowy - znowu energicznie mieszamy i gotowe.
muffiny po upieczeniu i przestudzeniu polewamy za pomocą łyżki polewą karmelową. jeżeli polewa nadmiernie zgęstnieje można ją delikatnie podgrzać.
smacznego!
Źródło:http://jedzeniologia.blogspot.com/2014/03/karmelowe-love-wilgotne-muffiny-z.html