Wykonanie
Czy ja już tu
pisałam że uwielbiam piec muffiny? ;) pewnie że tak i to nawet przed chwilą ;) zatem bez zbędnych wstępów i rozwodzenia się od razu przechodzę do przepisu na wilgotne, super aromatyczne muffiny Karmelowe
Love z niespodzianką. Co to za niespodzianka? spokojnie, zaraz wszystko stanie się jasne :)

Składniki ciasto ( wychodzi ok 20 sztuk ) :- 2 szklanki
mąki ( tortowej )- 1 szklanka
cukru- 1
cukier waniliowy- 1 szklanka
mleka- 1/3 szklanki
oleju- 1
jajko- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 2 dojrzałe
banany ( nawet lepiej żeby były przejrzałe )dodatki :- duża garść
rodzynek-
cukierki toffi lub irysy ( ok 25 sztuk )- szklanka
czekoladowych kuleczek
śniadaniowych ( i to jest własnie ta niespodzianka :) )polewa karmelowa :- szklanka
cukru- szklanka
śmietany- 80 gram
masła ( miękkiego )-
aromat waniliowyPrzygotowanie:ciasto: suche składniki wymieszać w jednej misce a w drugiej
banany rozmiażdżyć pięścią na papę, dodać do tego mokre składniki i wymieszać. mokrą mieszankę wlać do miski z suchą i dokładnie wymieszać. następnie dodać do tego
rodzynki i pokrojone w kosteczkę
cukierki - znowu wymieszać. przygotować foremki do muffinek. jak już będą gotowe do napełniania, wówczas dodać do ciasta kuleczki
śniadaniowe, znowu wymieszać i od razu przystąpić do napełniania foremek ( nie czekać bo kulki się rozmokną i nie będzie chrupiącej niespodzianki ). wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i po chwili skręcić go do 180 stopni. piec 20 - 25 minut.polewa karmelowa:delikatnie rozgrzać rondelek lub patelnię, wsypać
cukier i na małym ogniu podgrzewać aż się rozpuści, delikatnie mieszając łyżką lub packą. Gdy stanie się płynny dodajemy
masło i bardzo energicznie mieszamy. Po połączeniu się składników ściągamy z ognia i dodajemy
śmietanę oraz
aromat waniliowy - znowu energicznie mieszamy i gotowe.muffiny po upieczeniu i przestudzeniu polewamy za pomocą łyżki polewą karmelową. jeżeli polewa nadmiernie zgęstnieje można ją delikatnie podgrzać.smacznego!