ßßß
Składniki ciasto ( wychodzi ok 20 sztuk ) :- 2 szklanki mąki ( tortowej )- 1 szklanka cukru- 1 cukier waniliowy- 1 szklanka mleka- 1/3 szklanki oleju- 1 jajko- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 2 dojrzałe banany ( nawet lepiej żeby były przejrzałe )dodatki :- duża garść rodzynek- cukierki toffi lub irysy ( ok 25 sztuk )- szklanka czekoladowych kuleczek śniadaniowych ( i to jest własnie ta niespodzianka :) )polewa karmelowa :- szklanka cukru- szklanka śmietany- 80 gram masła ( miękkiego )- aromat waniliowyPrzygotowanie:ciasto: suche składniki wymieszać w jednej misce a w drugiej banany rozmiażdżyć pięścią na papę, dodać do tego mokre składniki i wymieszać. mokrą mieszankę wlać do miski z suchą i dokładnie wymieszać. następnie dodać do tego rodzynki i pokrojone w kosteczkę cukierki - znowu wymieszać. przygotować foremki do muffinek. jak już będą gotowe do napełniania, wówczas dodać do ciasta kuleczki śniadaniowe, znowu wymieszać i od razu przystąpić do napełniania foremek ( nie czekać bo kulki się rozmokną i nie będzie chrupiącej niespodzianki ). wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i po chwili skręcić go do 180 stopni. piec 20 - 25 minut.polewa karmelowa:delikatnie rozgrzać rondelek lub patelnię, wsypać cukier i na małym ogniu podgrzewać aż się rozpuści, delikatnie mieszając łyżką lub packą. Gdy stanie się płynny dodajemy masło i bardzo energicznie mieszamy. Po połączeniu się składników ściągamy z ognia i dodajemy śmietanę oraz aromat waniliowy - znowu energicznie mieszamy i gotowe.muffiny po upieczeniu i przestudzeniu polewamy za pomocą łyżki polewą karmelową. jeżeli polewa nadmiernie zgęstnieje można ją delikatnie podgrzać.smacznego!