Wykonanie
Przekąska, którą dziś proponuję jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. Doskonale nadaje się na imprezę do podania w ramach ciepłego i sytego dania. Wyśmienicie smakuje z
musztardą oraz
ketchupem bądź różnymi sosami np.
czosnkowym,
majonezowym czy tatarskim. Puszysta bułeczka, a w środku ciągnący się
ser – niebo w gębie!

Składniki:
ciasto drożdżowe½ kg
mąki +
mąka do podsypania1 opakowanie
drożdży instant1 łyżka
oliwy z oliwek1
jajko +
białko z 1 jajka do posmarowania
bułek1 łyżka
cukru½ szklanki ciepłego
mlekaprzyprawy:
sól,
pieprz, sproszkowane
chili,
majeranek,
zioła prowansalskiedodatki
ser mozarella/gouda1 opakowanie
parówek drobiowych (u mnie Morliny)
mak do posypania wierzchu bułek/ może być
sezamtłuszcz do posmarowania formyPrzygotowanie:Zaczynamy od przygotowania rozczynu
drożdżowego. Ciepłe (nie gorące!)
mleko z dodatkiem
cukru mieszamy z
drożdżami. Miskę z rozczynem odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Po upływie danego czasu dodajemy
mąkę,
oliwę,
przyprawy, wbijamy
jajko i mieszamy składniki. Jeszcze raz ciasto wędruje w ciepłe miejsce, aby wyrosło.Kiedy minie 25 minut wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy ręcznie. Powinno być miękkie i puszyste. Formujemy kulę, z której odrywamy po kawałku wielkości małej piąstki (średnica ok. 5 cm) i rozpłaszczamy dłonią. W środek każdego kawałka wkładamy plaster
sera, na nim układamy
parówkę, po czym zwijamy ciasto w rulon. Następnie dokładnie zlepiamy ciasto, by podczas pieczenia bułeczek nie wypłynął z nich rozpuszczony
ser.Bułeczki układamy na blaszce posmarowanej uprzednio tłuszczem i posypanej
mąką. Z wierzchu smarujemy
bułki białkiem i posypujemy
makiem. Blaszkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni C) na pół godziny. Gotowe!Smacznego!











Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)