ßßß
Składniki:½ kostki drożdży albo opakowanie drożdży instantszklanka ciepłego mleka½ łyżeczki cukru½ kg mąki + szczypta do podsypaniajajko, 1 sztuka1/3 szklanki oliwy z oliweksól, mak lub sezam (dodatki)Przygotowanie:Drożdże zalewamy ciepłym (nie gorącym!) mlekiem i dodajemy cukier. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na chwilę. Po ok. 15-20 min. do zaczynu dodajemy jajko, oliwę z oliwek, sól. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie elastyczne. Musimy pamiętać, aby było miękkie, więc mąkę podsypujemy bardzo ostrożnie. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na ok. 30 minut do wyrośnięcia.Po upływie pół godziny ciasto ponownie wyrabiamy i formujemy z niego bardzo cienkie paluszki (wałeczki muszą być jak najcieńsze, gdyż urosną podczas pieczenia). Z wierzchu smarujemy je oliwą albo białkiem i posypujemy wybranym dodatkiem. Wsadzamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 220° na około 5 minut.Drożdżowe paluchy świetnie smakują zarówno same, jak i z różnorodnymi dipami.Smacznego!
Odwiedź mnie na Facebook'u