ßßß
Składniki:(na 5 sztuk)300 g mąki pszennej160 ml ciepłego mleka½ łyżeczki soli50 ml oliwy5 g drożdży instant lub około 15 g świeżych drożdży⅓ szklanki suchego maku lub sezamujajko do posmarowania bułeczekPrzygotowanie:W misce umieszczamy przesianą mąkę pszenną wraz z solą, drożdże instant oraz mak (lub sezam). Dodajemy ciepłe mleko oraz oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Potrwa to około 10-15 minut.Jeśli używacie świeżych drożdży, to należy uprzednio przygotować zaczyn z odrobiną cukru oraz kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Gdy zwiększy on swoją objętość, dodajemy go do pozostałych składników.Zagniecione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1-1 , 5 godziny. W tym czasie powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski i dzielimy na 5 części, a następnie każdą z pięciu na kolejne trzy.Kawałki ciasta toczymy dłonią po blacie, aby powstały wałeczki. Następnie trzy wałeczki zlepiamy w górnej części i zaplatamy z nich warkoczyk. Analogicznie postępujemy z pozostałą częścią ciasta.Zaplecione bułeczki, układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 20-25 minut. Po tym czasie smarujemy je rozmąconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Pieczemy do momentu, aż się zrumienią, czyli około 10-15 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. Gotowe bułeczki podajemy samodzielnie lub z dodatkami (masłem, dżemem, miodem).Smacznego!