Wykonanie
Ostatnio na fanpage'u żaliłam się Wam, ponieważ moja lustrzanka odeszła w stan spoczynku. Nie byłam tym faktem mocno zaskoczona, ponieważ mój Nikon był już wiekowy. Niemniej jednak zezłościł mnie fakt, że aparat odmówił posłuszeństwa zaraz po tym jak zrobiłam próbne zdjęcie. Natomiast, gdy ustawiłam już wszystkie elementy stylizacji, postanowił przestać działać. Ale jak to mawiają, złośliwość rzeczy martwych. Posiadam więc wyłącznie to jedno zdjęcie bułeczek, które zrobiłam zaraz po wyjęciu z piekarnika. Mam nadzieję, że wystarczy aby zachęcić Was do ich upieczenia. Warkoczyki
drożdżowe to znakomita przekąska na śniadanie, piknik lub w podróży. Bułeczki smakują znakomicie zarówno zaraz po upieczeniu, jak i na drugi dzień. Możecie przygotować je w różnych wariantach
smakowych: z
makiem,
sezamem,
czarnuszką lub innymi ziarnami.

Składniki:(na 5 sztuk)300 g
mąki pszennej160 ml ciepłego
mleka½ łyżeczki
soli50 ml
oliwy5 g
drożdży instant lub około 15 g świeżych
drożdży⅓ szklanki suchego
maku lub
sezamujajko do posmarowania bułeczekPrzygotowanie:W misce umieszczamy przesianą
mąkę pszenną wraz z
solą,
drożdże instant oraz
mak (lub
sezam). Dodajemy ciepłe
mleko oraz
oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Potrwa to około 10-15 minut.Jeśli używacie świeżych
drożdży, to należy uprzednio przygotować zaczyn z odrobiną
cukru oraz kilkoma łyżkami ciepłego
mleka. Gdy zwiększy on swoją objętość, dodajemy go do pozostałych składników.Zagniecione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1-1 , 5 godziny. W tym czasie powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski i dzielimy na 5 części, a następnie każdą z pięciu na kolejne trzy.Kawałki ciasta toczymy dłonią po blacie, aby powstały wałeczki. Następnie trzy wałeczki zlepiamy w górnej części i zaplatamy z nich warkoczyk. Analogicznie postępujemy z pozostałą częścią ciasta.Zaplecione bułeczki, układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 20-25 minut. Po tym czasie smarujemy je rozmąconym
jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Pieczemy do momentu, aż się zrumienią, czyli około 10-15 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. Gotowe bułeczki podajemy samodzielnie lub z dodatkami (
masłem,
dżemem,
miodem).Smacznego!