Wykonanie

W mojej kuchni praca wre od rana. Wczorajszy dzień przeznaczyłam na przygotowanie
mięs, a w dzisiejszym zaplanowałam pieczenie słodkości i robienie innych drobnych świątecznych potraw.Z dzieciństwa pamiętam sobotnie ogromne poranne kolejki w piekarni.. Każdy chciał kupić mały, zgrabny chlebek do święcenia. Przerażona możliwością powtórki z wcześniejszych lat, postanowiłam już po raz drugi upiec go samodzielnie :)Składniki:500g
mąki pszennej150g
mąki żytniej chlebowej4dag
drożdży425ml ciepłej
wody2 łyżeczki
soli2 łyżki
oliwy1
jajko2 łyżki
mleka1 łyżka
maku1. W wodzie z
oliwą rozpuszczamy
drożdże. Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
sól i
wodę z
drożdżami. Wszystko dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut (miskę z
ciastem można włożyć do nagrzanego piekarnika do 30*C) .2. Gdy ciasto podrośnie, po raz kolejny (ale tym razem delikatnie) wyrabiamy je, formujemy wałek i dzielimy na 6 części. Z każdej części odrywamy mały kawałek ciasta i pleciemy z niego warkocz. Z drugiego kawałka formujemy bułeczkę i oplatamy warkoczem jej wierzch.

3.
Bułki przed pieczeniem smarujemy rozmąconym
jajkiem z
mlekiem i posypujemy
makiem. Pieczemy w 200*C przez ok 25 minut.SMACZNEGO :-)
