Wykonanie
Drożdżowe wypieki są pyszne.Ten chlebek przypadł mi do gustu. Idealny na śniadanie z
konfiturą i szklanką
mleka ale także wytrawnie z
wędliną lub
serem :-) Skórka pysznie chrupiąca.
Składniki:250 ml
mleka125 ml
wody100 ml
oliwy15 g świeżych
drożdży700 g
mąki pszennejłyżeczka
soliDo posmarowania:1
żółtko30 ml
mlekaziarna
sezamu,
maku lub inne
Mleko,
wodę i
oliwę lekko (!) podgrzać. Dodać
drożdże i rozpuścić. Dokładnie wymieszać.
Mąkę przesiać, dodać
sól i wlać rozczyn
drożdżowy. Przykryć i odstawić na 1-1,5h w ciepłe miejsce.Stół posypać
mąką. Wyłożyć wyrośnięte ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną podzielić na 5 kolejnych części. Rozwałkować 4 z nich na płaski placek o średnicy 20 cm. Ułożyć jeden na drugim. Trzy pierwsze części posmarować
masłem przed położeniem następnego placka. Ostatnia, piąta część musi być po rozwałkowaniu odrobinę większa od pozostałych placków. Jej już nie smarujemy.Całość musimy teraz naciąć na 8 części tak jak na zdjęciu i pozaginać rogi do tyłu.
Teraz wziąć drugą część ciasta, odłożyć z niego 1/4 i podzielić resztę ponownie na 5 części. Postępować tak samo jak przed chwilę, z tą różnicą, że placki muszą
mieć 15 cm.Umieścić całość w środku poprzedniej części i zaginać rogi tak, by nie nakładały się z wcześniejszymi.Umieścić kulkę z pozostałej 1/4 części ciasta na środku.Przykryć i odstawić na 1 godzinę.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.Posmarować chlebek mieszanką
żółtka i
mleka. Posypać ziarnami.Piec 10 min w 200 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec kolejne 15-20 minut lub do momentu kiedy ciasto będzie rumiane.Ostudzić przed spróbowaniem na kratce.Smacznego!