Wykonanie
Większość z Was
spędza święta według tradycji, bierze pod uwagę każdy z dni, które mają po sobie następować i przynosić symbole Wielkiej Nocy. U mnie otoczka wokół tego totalnie prysnęła już kilka lat temu w rodzinnym domu, a teraz tutaj to kontynuuję - choć nie ukrywam, że dążę do tego, aby przygotować kilka dań, usiąść wspólnie przy
stole i cieszyć się swoją obecnością w te kilka wolnych dni.W tym
poście chciałam podzielić się z
Wami tym co wylądowało u mnie na talerzu podczas śniadania/obiadu wielkanocnego. Prócz tego upiekłam tradycyjne
ciastka nazywane przeze mnie mazurkami na bazie
amoniaku, które zasłużyło na osobny post na blogu, ponieważ przepis ten podejrzewam jest większości nieznany.
jajka faszerowane
wędzonym łososiem z
koperkiem -12 ugotowanych
jajek200 g
wędzonego łososia3 łyżki siekanego świeżego
koperku2 łyżki
majonezużurek -
1,2 l
wody;kość wołowa;kostka warzywna
marchewziemniakcała
cebula2 ząbki
czosnkusmażony boczeksmażona
biała kiełbasaugotowane
jajomajeranekchrzanśmietana do zup
grillowana
biała kiełbasa z
boczkiem -
biała kiełbasa surowa
boczek w plastrachroladki z
kurczaka faszerowane -
3
piersi z kurczakapaprykaszynka parmeńskacheddarsos sojowyoreganoMimo końca tych świąt mam nadzieję, że jeszcze ten dzień spędzicie jak poprzednie w spokoju i w gronie najbliższych zaufanych Wam osób.