Wykonanie
Na wstępnie pragnę Was wszystkich przeprosić za duży zastój na blogu i postaram się to nadrobić w ramach noworocznych postanowień:)Wkrótce też, zamieszczę podsumowanie roku, ale tymczasem pragnę się podzielić pysznym przepisem na kremową zupę
pomidorowo -
paprykową. Na pewno ją polubicie jak ja i będzie miłą odmianą dla tradycyjnej pomidorowej:)Zupa jest lekko pikantna, a to za sprawa
papryczki chili, gęsta i sycąca. Można ją serwować z
makaronem,
ryżem albo jak ja to zrobiłam z kawałkami
sera mozzarella.Zobaczcie zresztą sami...


Składniki:całe
pomidory w puszcze (około 250ml) lub
przecier pomidorowy2
marchewki2
czerwone papryki1
czerwona cebula4 ząbki
czosnku1/4 niewielkiego
kopra włoskiego1 czerwona
papryczka chili (można więcej jak lubicie pikantne)1 łyżka
masłaokoło 1 litr przegotowanej
wody lub
bulionu warzywnegoliść laurowykilka ziarenek
ziela angielskiegoszczypta
pieprzu cayenne1 czubata łyżka suszonej
bazylii lub pęczek świeżej
sól i
pieprz wg smakuW dużym garnku rozgrzewamy
masło i dajemy posiekany
czosnek,
cebulę,
koper i
chili. Chwilę smażymy a następnie dodajemy
cayenne,
liść laurowy, lekko rozgniecione
ziele angielskie, przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 1 minuty.Po tym czasie dodajemy pokrojoną
marchew i
paprykę, mieszamy i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw około 7 - 10 minut. Po tym czasie dodajemy
pomidory,
bazylię. Całość mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Na koniec dodajemy
wodę lub
bulion, doprawiamy
solą,
pieprzem i doprowadzamy do wrzenia.Zagotowaną zupę miksujemy blenderem, rozlewamy do miseczek i podajemy z kawałkami
mozzarelli.Można podawać z
ryżem lub
makaronem.* przepis zainspirowany przez Nie - Typowe Wypieki :)Smacznego...