ßßß Cookit - przepis na Lekko pikantna pomidorowa z papryką

Lekko pikantna pomidorowa z papryką

nazwa

Wykonanie

Na wstępnie pragnę Was wszystkich przeprosić za duży zastój na blogu i postaram się to nadrobić w ramach noworocznych postanowień:)
Wkrótce też, zamieszczę podsumowanie roku, ale tymczasem pragnę się podzielić pysznym przepisem na kremową zupę pomidorowo - paprykową. Na pewno ją polubicie jak ja i będzie miłą odmianą dla tradycyjnej pomidorowej:)
Zupa jest lekko pikantna, a to za sprawa papryczki chili, gęsta i sycąca. Można ją serwować z makaronem, ryżem albo jak ja to zrobiłam z kawałkami sera mozzarella.
Zobaczcie zresztą sami...
Składniki:
całe pomidory w puszcze (około 250ml) lub przecier pomidorowy
2 marchewki
2 czerwone papryki
1 czerwona cebula
4 ząbki czosnku
1/4 niewielkiego kopra włoskiego
1 czerwona papryczka chili (można więcej jak lubicie pikantne)
1 łyżka masła
około 1 litr przegotowanej wody lub bulionu warzywnego
liść laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego
szczypta pieprzu cayenne
1 czubata łyżka suszonej bazylii lub pęczek świeżej
sól i pieprz wg smaku
W dużym garnku rozgrzewamy masło i dajemy posiekany czosnek, cebulę, koper i chili. Chwilę smażymy a następnie dodajemy cayenne, liść laurowy, lekko rozgniecione ziele angielskie, przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 1 minuty.
Po tym czasie dodajemy pokrojoną marchew i paprykę, mieszamy i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw około 7 - 10 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory, bazylię. Całość mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Na koniec dodajemy wodę lub bulion, doprawiamy solą, pieprzem i doprowadzamy do wrzenia.
Zagotowaną zupę miksujemy blenderem, rozlewamy do miseczek i podajemy z kawałkami mozzarelli.
Można podawać z ryżem lub makaronem.
* przepis zainspirowany przez Nie - Typowe Wypieki :)
Smacznego...
Źródło:http://krzepa.blogspot.com/2015/01/lekko-pikantna-pomidorowa-z-papryka.html