ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki baranie z sosem jogurtowo - miętowym

Szaszłyki baranie z sosem jogurtowo - miętowym

nazwa

Wykonanie

Jeżeli znudziły się Wam kiełbaski czy tradycyjne szaszłyki z grilla, to mam dla Was świetną propozycję. Seekh kebab, bo tak nazywa się to danie, jest tradycyjną potrawą w kuchni pakistańskiej. Przyrządza się go z mięsa mielonego, głównie baraniny z dodatkiem świeżych ziół i przypraw. Następnie jest nadziewane na patyczki i grillowane. Tradycyjnie podawane są z sałatką i sosem jogurtowo - miętowym lub zawinięte w chlebie naan.
Szaszłyki są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne i aromatyczne. Składniki wprost idealnie do siebie pasują. Co tu więcej pisać zobaczcie sami...
Składniki na szaszłyki:
250g mielonej baraniny lub innego mięsa
1 średniej wielkości cebula
1 zielona papryczka chili
2 - 3 ząbki czosnku
wiązka świeżej kolendry
2cm kawałek imbiru
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1 małe jajko
sól, pieprz do smaku
1 łyżka siemienia lnianego
olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
Cebule, czosnek, chili, kolendrę i imbir kroimy na bardzo drobne kawałeczki. Mięso przekładamy do dużej miski, wbijamy jajko, dodajemy wszystkie przyprawy i pokrojone warzywa i zioła. Całość mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Doprawiamy solą i pieprzem a następnie odkładamy do lodówki na minimum 30 minut aby mięso przeszło przyprawami.
Składniki na sos:
150ml gęstego jogurtu naturalnego
garść świeżych liści mięty
2 - 3 łyżeczki wrzącej wody
1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
około 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
sól do smaku
Miętę myjemy i kroimy na bardzo drobne kawałeczki (ja dodatkowo roztarłam je w moździerzu). Tak przygotowaną zalewamy wrzącą wodą, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy ocet winny i jogurt. Doprawiamy pieprzem cayenne i solą.
Po wierzchu posypujemy lekko cayenne i odstawiamy do lodówki do chwili podania.
Gdy mięso trochę się przegryzie, wyciągamy je z lodówki i formułujemy podłużne kotleciki, które nadziewamy na patyczki do szaszłyków.
Należy je lekko rozwałkować aby były w miarę tej samej grubości. w tym celu potrzebne jest siemię lniane aby mięso nie bardzo kleiło się do palców.
Tak przygotowane szaszłyki smarujemy olejem za pomocą pędzelka.
Rozgrzewamy grilla na najwyższą moc (ja grillowałam w piekarniku) i grillujemy szaszłyki przez około 20 minut. Należy je przekręcać aby zarumieniły się ze wszystkich stron.
Tak przygotowane szaszłyki podajemy z sosem jogurtowo - miętowym i sałatką. Ja przygotowałam tą samą sałatkę, którą kiedyś zaserwowałam do pieczeni wołowej, tutaj link.
Smacznego...
Źródło:http://krzepa.blogspot.com/2014/05/szaszyki-baranie-z-sosem-jogurtowo.html