Wykonanie
Jeżeli znudziły się Wam
kiełbaski czy tradycyjne szaszłyki z grilla, to mam dla Was świetną propozycję. Seekh kebab, bo tak nazywa się to danie, jest tradycyjną potrawą w kuchni pakistańskiej. Przyrządza się go z
mięsa mielonego, głównie
baraniny z dodatkiem świeżych
ziół i przypraw. Następnie jest nadziewane na patyczki i grillowane. Tradycyjnie podawane są z
sałatką i
sosem jogurtowo -
miętowym lub zawinięte w
chlebie naan.Szaszłyki są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne i aromatyczne. Składniki wprost idealnie do siebie pasują. Co tu więcej pisać zobaczcie sami...


Składniki na szaszłyki:250g mielonej
baraniny lub innego
mięsa1 średniej wielkości
cebula1 zielona
papryczka chili2 - 3 ząbki
czosnkuwiązka świeżej
kolendry2cm kawałek
imbiru1/2 łyżeczki mielonego
kminku1/2 łyżeczki mielonych ziaren
kolendry1/4 łyżeczki
pieprzu cayenne1 małe
jajkosól,
pieprz do smaku1 łyżka
siemienia lnianegoolej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
Cebule,
czosnek,
chili,
kolendrę i
imbir kroimy na bardzo drobne kawałeczki.
Mięso przekładamy do dużej miski, wbijamy
jajko, dodajemy wszystkie
przyprawy i pokrojone warzywa i
zioła. Całość mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Doprawiamy
solą i
pieprzem a następnie odkładamy do lodówki na minimum 30 minut aby
mięso przeszło
przyprawami.

Składniki na sos:150ml gęstego
jogurtu naturalnegogarść świeżych liści
mięty2 - 3 łyżeczki wrzącej
wody1 łyżeczka
octu winnego lub
jabłkowegookoło 1/4 łyżeczki
pieprzu cayennesól do smaku
Miętę myjemy i kroimy na bardzo drobne kawałeczki (ja dodatkowo roztarłam je w moździerzu). Tak przygotowaną zalewamy wrzącą
wodą, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy
ocet winny i
jogurt. Doprawiamy
pieprzem cayenne i
solą.Po wierzchu posypujemy lekko
cayenne i odstawiamy do lodówki do chwili podania.Gdy
mięso trochę się przegryzie, wyciągamy je z lodówki i formułujemy podłużne kotleciki, które nadziewamy na patyczki do szaszłyków.Należy je lekko rozwałkować aby były w miarę tej samej grubości. w tym celu potrzebne jest
siemię lniane aby
mięso nie bardzo kleiło się do palców.Tak przygotowane szaszłyki smarujemy
olejem za pomocą pędzelka.Rozgrzewamy grilla na najwyższą moc (ja grillowałam w piekarniku) i grillujemy szaszłyki przez około 20 minut. Należy je przekręcać aby zarumieniły się ze wszystkich stron.Tak przygotowane szaszłyki podajemy z
sosem jogurtowo -
miętowym i
sałatką. Ja przygotowałam tą samą
sałatkę, którą kiedyś zaserwowałam do pieczeni wołowej, tutaj link.


Smacznego...