Wykonanie
Składniki na 4 osoby50 dag
mięsa indyczego2 łyżki
siemienia lnianego zmielonegoczubata szklanka
kaszy tatarczanejdwie szklanki
wody2
cebule2 pazurki
czosnkusól i
pieprzolej rzepakowy do smażeniaWykonanie:Gotujemy
kasze w lekko osolonej wodzie, co jakiś czas mieszając. Jeśli po 15 minutach nadal jest twarda i zaczyna przywierać do dna garnka, trzeba po prostu dolać troszkę wrzącej
wody do
kaszy, bypozwolić jej zmięknąć. Obraną i poszatkowaną
cebulę rumienimy na
oleju, dodając na koniec starty
czosnek. Nie można dopuścić, by
czosnek się przypalił. Połowę podsmażonej
cebuli z
czosnkiem, dodajemy do indyczego
mięsa, pokrojonego w drobną kostkę a drugą połowę, mieszamy z
kaszą tatarczaną.
Mięso indycze trzeba doprawić
solą,
pieprzem lub innymi ulubionymi
przyprawami. Zamiast
jajka dodałam do
mięsa zmielonego
siemienia lnianego. Po wymieszaniu, kładłam łyżką kotlety indycze na gorący tłuszcz (Nie robiłam panierki, gdyż, jak gąbka, wchłania
olej). Można zrobić sos, posypując patelnię, na której smażymy kotlety, odrobiną
mąki i dolać pół szklanki
wody, ale to przecież, zbędne dodatkowe kalorie.
Kasza tatarczana z kotletami z
indyka z dodatkiem surówki to zdrowy i solidny obiad. Indycze
mięso jest chude i soczyste a
kasza gryczana jest kopalnią witamin i minerałów. Smacznego!