ßßß Cookit - przepis na Pieczone skrzydełka w dwóch odsłonach - trio paprykowe i musztardowo-miodowe

Pieczone skrzydełka w dwóch odsłonach - trio paprykowe i musztardowo-miodowe

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przepis na pieczone skrzydełka, można je robić w piekarniku lub na grillu. U nas pogoda pod psem, więc grill odpada, jednam przepis przetestowany i już nie mogę się doczekać kiedy wykorzystam go w ładniejszych okolicznościach przyrody.
Pierwszy raz też piekłam w dwóch etapach - najpierw marynata, później glazura. Sposób podpatrzony na wielu azjatyckich blogach i także polecany przez moją tajską koleżankę. Zapraszam:)
Trio paprykowe (6 szt)
Marynata:
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki czerwonej papryczki chili w proszku
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
sól
pieprz
2 łyżeczki octu jabłkowego lub ryżowego
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
Glazura:
1 łyżka miodu
1łyżeczka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka czosnku w proszku
3 łyżki sosu sojowego jasnego
szczypta kurkuma
Musztardowo- miodowe (6 szt)
Marynata:
sól morska
pieprz
2 łyżeczki octu jabłkowego lub ryżowego
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
Glazura:
1łyżeczka musztardy grillowej
1 łyżeczka musztardy sarepskiej ostrej
1 łyżka miodu
1 łyżeczka czosnku w proszku
3 łyżki sosu sojowego jasnego
Sałatka ogórkowa:
ogórek świeży
szczypiorek
jogurt naturalny
majonez
sól
pieprz
Zaczynamy od przygotowania skrzydełek. Ja skrzydełek i ogólnie kurczaka nie myję, bo jest to bardzo niehigieczne. Kurczak powinien przejść jak najkrótszą drogę z opakowania do stanu gotowania, czy też pieczenia, wy oczywiście robicie jak uważacie. Ucinamy skrzydełka końcówki , bo ani one ładne, ani smaczne, ani zjadliwe. Za jednym zamachem robimy na dwa sposoby, więc potrzebujemy dwóch oddzielnych pojemników, w których układamy nasze skrzydełka. Posypujemy przyprawami (patrz składniki marynat), skrapiamy octem i olejem, mieszamy dokładnie i przyprószamy mąką, znów dokładnie mieszamy i chłodzimy w lodówce przez około 2 godzin. Rozgrzewamy piekarnik do 190C, na blachę wykładamy papier i na to nasze skrzydełka , jeden obok drugiego. Zanim nam się nagrzeje piekarnik, wyciągamy mięso z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową.
Pieczemy przez 40 minut, obracając skrzydełka w połowie cyklu. Przygotowujemy naszą glazurę - mieszamy składniki w miskach. Po 40 minutach otwieramy piekarnik i wykładamy skrzydełka do glazury i mieszamy szybko - przekładamy na blachę i pieczemy przez następne 10 minut. Robiąc to na grillu można mięsko posmarować pędzelkiem. Naprawdę warto zrobić to w dwóch etapach, bo skrzydełka są niesamowicie chrupkie, a o walorach smakowych to nawet nie wspomnę, z czystej skromności. Z czym podawać takie skrzydełka? Najlepiej z sałatką z ogórka. Ogórka kroimy w kostkę, szczypior siekamy, sól, pieprz, jogurt i trochę majonezu, mieszamy i gotowe - pasuje idealnie.
Źródło:http://sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.com/2014/05/pieczone-skrzydeka-w-dwoch-odsonach.html