Wykonanie
Dzisiaj przepis na pieczone skrzydełka, można je robić w piekarniku lub na grillu. U nas pogoda pod psem, więc grill odpada, jednam przepis przetestowany i już nie
mogę się doczekać kiedy wykorzystam go w ładniejszych okolicznościach przyrody.Pierwszy raz też piekłam w dwóch etapach - najpierw marynata, później glazura. Sposób podpatrzony na wielu azjatyckich blogach i także polecany przez moją tajską koleżankę. Zapraszam:)
Trio paprykowe (6 szt)Marynata:1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszku1/2 łyżeczki czerwonej
papryczki chili w proszku1 łyżeczka wędzonej
papryki w proszku
sólpieprz2 łyżeczki
octu jabłkowego lub
ryżowego2 łyżki
oliwy1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej lub kukurydzianejGlazura:1 łyżka
miodu1łyżeczka
przecieru pomidorowego1 łyżeczka
czosnku w proszku3 łyżki
sosu sojowego jasnegoszczypta
kurkumaMusztardowo-
miodowe (6 szt)Marynata:
sól morskapieprz2 łyżeczki
octu jabłkowego lub
ryżowego2 łyżki
oliwy1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej lub kukurydzianejGlazura:1łyżeczka
musztardy grillowej1 łyżeczka
musztardy sarepskiej ostrej1 łyżka
miodu1 łyżeczka
czosnku w proszku3 łyżki
sosu sojowego jasnegoSałatka ogórkowa:
ogórek świeży
szczypiorekjogurt naturalnymajonezsólpieprz
Zaczynamy od przygotowania skrzydełek. Ja skrzydełek i ogólnie
kurczaka nie myję, bo jest to bardzo niehigieczne.
Kurczak powinien przejść jak najkrótszą
drogę z opakowania do stanu gotowania, czy też pieczenia, wy oczywiście robicie jak uważacie. Ucinamy skrzydełka końcówki , bo ani one ładne, ani smaczne, ani zjadliwe. Za jednym zamachem robimy na dwa sposoby, więc potrzebujemy dwóch oddzielnych pojemników, w których układamy nasze skrzydełka. Posypujemy
przyprawami (patrz składniki marynat), skrapiamy
octem i
olejem, mieszamy dokładnie i przyprószamy
mąką, znów dokładnie mieszamy i chłodzimy w lodówce przez około 2 godzin. Rozgrzewamy piekarnik do 190C, na blachę wykładamy papier i na to nasze skrzydełka , jeden obok drugiego. Zanim nam się nagrzeje piekarnik, wyciągamy
mięso z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową.

Pieczemy przez 40 minut, obracając skrzydełka w połowie cyklu. Przygotowujemy naszą glazurę - mieszamy składniki w miskach. Po 40 minutach otwieramy piekarnik i wykładamy skrzydełka do glazury i mieszamy szybko - przekładamy na blachę i pieczemy przez następne 10 minut. Robiąc to na grillu można
mięsko posmarować pędzelkiem. Naprawdę warto zrobić to w dwóch etapach, bo skrzydełka są niesamowicie chrupkie, a o walorach
smakowych to nawet nie wspomnę, z czystej skromności. Z czym podawać takie skrzydełka? Najlepiej z
sałatką z
ogórka.
Ogórka kroimy w kostkę,
szczypior siekamy,
sól,
pieprz,
jogurt i trochę
majonezu, mieszamy i gotowe - pasuje idealnie.
