ßßß
Trio paprykowe (6 szt)Marynata:1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku1/2 łyżeczki czerwonej papryczki chili w proszku1 łyżeczka wędzonej papryki w proszkusólpieprz2 łyżeczki octu jabłkowego lub ryżowego2 łyżki oliwy1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianejGlazura:1 łyżka miodu1łyżeczka przecieru pomidorowego1 łyżeczka czosnku w proszku3 łyżki sosu sojowego jasnegoszczypta kurkumaMusztardowo- miodowe (6 szt)Marynata:sól morskapieprz2 łyżeczki octu jabłkowego lub ryżowego2 łyżki oliwy1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianejGlazura:1łyżeczka musztardy grillowej1 łyżeczka musztardy sarepskiej ostrej1 łyżka miodu1 łyżeczka czosnku w proszku3 łyżki sosu sojowego jasnegoSałatka ogórkowa:ogórek świeżyszczypiorekjogurt naturalnymajonezsólpieprz
Zaczynamy od przygotowania skrzydełek. Ja skrzydełek i ogólnie kurczaka nie myję, bo jest to bardzo niehigieczne. Kurczak powinien przejść jak najkrótszą drogę z opakowania do stanu gotowania, czy też pieczenia, wy oczywiście robicie jak uważacie. Ucinamy skrzydełka końcówki , bo ani one ładne, ani smaczne, ani zjadliwe. Za jednym zamachem robimy na dwa sposoby, więc potrzebujemy dwóch oddzielnych pojemników, w których układamy nasze skrzydełka. Posypujemy przyprawami (patrz składniki marynat), skrapiamy octem i olejem, mieszamy dokładnie i przyprószamy mąką, znów dokładnie mieszamy i chłodzimy w lodówce przez około 2 godzin. Rozgrzewamy piekarnik do 190C, na blachę wykładamy papier i na to nasze skrzydełka , jeden obok drugiego. Zanim nam się nagrzeje piekarnik, wyciągamy mięso z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową.
Pieczemy przez 40 minut, obracając skrzydełka w połowie cyklu. Przygotowujemy naszą glazurę - mieszamy składniki w miskach. Po 40 minutach otwieramy piekarnik i wykładamy skrzydełka do glazury i mieszamy szybko - przekładamy na blachę i pieczemy przez następne 10 minut. Robiąc to na grillu można mięsko posmarować pędzelkiem. Naprawdę warto zrobić to w dwóch etapach, bo skrzydełka są niesamowicie chrupkie, a o walorach smakowych to nawet nie wspomnę, z czystej skromności. Z czym podawać takie skrzydełka? Najlepiej z sałatką z ogórka. Ogórka kroimy w kostkę, szczypior siekamy, sól, pieprz, jogurt i trochę majonezu, mieszamy i gotowe - pasuje idealnie.