ßßß
Więc co w dzień lenia ugotować? Prosta, szybka, smaczna i zdrowa zupa pomidorowa, to chyba najlepszy pomysł. Czy jest ktoś taki, kto nie lubi zupy pomidorowej? Ja osobiście nie zam takiej osoby. Ja najbardziej lubię z makaronem, Sznupek z ryżem, a Wy jak robicie pomidorówkę? Macie jakieś swoje sekretne przepisy, co wyróżnia waszą pomidorową od innych? Ja czasami lubię pomidorową podkręcić,urozmaicić,dodać pikanterii, dlatego zapraszam Was na wersję z twistem.
Składniki:wodapomidory w puszce (w całości)przecier pomidorowymarchewpietruszkaseler naciowyporzielona pietrucha (cała łodyga)sólpieprzcukiersalamiczerwona cebulasuszone pomidory w zalewiezielone oliwkiczosnekwędzona paprykamajeranekliść laurowysólpieprz cayennemasłoocet balsamicznyKażdy gotuje pomidorową według własnego smaku. Ja zawsze robię ją bardzo prosto, żadnych przypraw, jedynie cukier, pieprz, sól. Zaczynam od bulionu warzywnego, gotuje warzywa w całości, aż do granic rozgotowania, następnie warzywa idą do kosza, bo nic nie da się z nimi już zrobić i nie mają żadnych walorów odżywczych. Oczywiście w 89% dodaje tez ćwiartkę lub dwie kurczaka, żeby zupa miała siłę, ale dzisiaj akurat tylko warzywny. Bulion mam gotowy, na patelni rozgrzewam odrobinę masła i przekładam pomidory z puszki, sok idzie do garnka. Podsmażam porządnie pomidory przez parę minut z dodatkiem cukru i przekładam do blendera, miksuje, albo raczej blenduje i przekładam do garnka. Na końcu dodaje parę łyżek przecieru, sól, pieprz i gotuje pod przykryciem parę minut. Podaję z makaronem i zieloną pietruszką. Dla mnie idealna, jednak na drugi dzień już się może znudzić. W moim rodzinnym domu, na drugi dzień zupę jedliśmy z lanymi kluskami, taki sposób na urozmaicenie. Ja na drugi dzień zawsze przerabiam na ostrzejszą nutę, dodaje jej twista, a dzisiaj będzie to twist hiszpański.Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, podsmażamy drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w słupki salami. Jak nam się dobrze zasmaży cebula z salami dodajemy posiekane suszone pomidory z zalewy, zielone oliwki, 2 ząbki czosnku, pieprz cayenne i majeranek wedle uznania , 2 liście laurowe i odrobinę wędzonej papryki oraz sól do smaku. Na końcu dodajemy dosłownie parę kropel octu balsamicznego. Mieszamy i dodajemy do naszej pomidorowej, gotujemy przez chwilkę i już mamy nowe wcielenie pomidorowej. Smacznego!