Wykonanie
Za każdym razem jak jestem z wizytą u mojej przyjaciółki to zadziwia mnie jej zwinność w kuchni, do tego wszystko szykuje szybko, bez wysiłku i w olbrzymich ilościach. Ostatnio w parę minut na
stole pojawiła się micha
ryżu, green
curry, red
curry,
kurczak z
brokułami,
kapusta z
krewetkami i smażone
krewetki słodko kwaśne z
makaronem. Ja upodobałam sobie
kapustę z
krewetkami w formie sałatki i
krewetki słodko kwaśne. Takich dobrych
krewetek nie
jadłam juz bardzo dawno, a może nawet nigdy. Koleżanka zdradziła mi sekret jak zrobić takie aromatyczne kruche
krewetki. Macie ochotę na tajskie jedzonko? Szybko i łatwo:)
Składniki (2-3 osoby)300g ugotowanego
makaronu ryżowego200g obranych
krewetekczerwona paprykapęczek
kolendryimbirczosneklimonkacukier palmowy/ brązowy/zwykły
ocet ryżowy lub inny
winnysos rybnysuszone
papryczki chiliświeże
papryczki chiliZaczynamy od ugotowania
makaronu. Pamiętajmy o tym, żeby nie wrzucać
makaronu na wrzącą
wodę. Jak nam się
woda w garnku zabulgocze, zmniejszamy na minimum i liczymy do dziesięciu, a może nawet do dwudziestu i wrzucamy, delikatnie mieszamy i gotujemy parę minut. Odcedzamy i hartujemy/płuczemy zimna
wodą, odstawiamy na bok, niech tam czeka na swoją kolej;)Teraz szykujemy sobie 2 czubate łyżki startego
imbiru, łyżkę wyciśniętego
czosnku, łyżkę
cukru, sok z jednej
limonki, łyżeczkę suszonych
płatków papryczki chili lub pokrojona w plastry świeżą, posiekany pęczek
kolendry i pokrojoną w paski
paprykę czerwoną.
Rozgrzewamy woka i smarujemy
olejem, wrzucamy
imbir,
czosnek,
papryczki chili,
cukier i cały czas energicznie mieszamy. Wok trzymamy na średnim ogniu. Dodajemy
sok z limonki i trzy łyzki
wody, mieszamy. Dajemy większy gaz i wrzucamy na to
krewetki,
krewetki mają nam się poddusić w tych kwaśnych oparach. Dorzucamy
paprykę i połowę posiekanej
kolendry. Po około dwóch minutach jak tylko
krewetki nabiorą różowego koloru, zmniejszamy gaz, wrzucamy
makaron i mieszamy. Dodajemy pozostałą
kolendrę i parę chlustów
sosu rybnego oraz łyżkę
octu ryżowego lub innego
winnego, wymieszać porządnie i na talerz. Gotowe!W przepisie podaję, żeby użyć
papryczek chili suszonych w płatkach. Przy tak krótkim wokowaniu najlepiej się sprawdzają, szybciej się łączą z
krewetkami niż świeże. Do tego łatwiej kontrolować ostrość potrawy. Na koniec dodajemy
ocet, ktoś pomyśli, po co
ocet skoro mamy już
limonkę, dodam najwyżej więcej
limonki, albo
cytryny. Jednak nie rezygnujcie z
octu, bo to inny smak, nadaje potrawie bardziej
winnego a nawet sfermentowanego posmaku, przejrzałego
winogrona, a
limonka to świeżość i kwasota, całkiem inny smak. Samo wokowanie nie powinno zająć nam więcej niż 5 minut, nie ma nic gorszego niż gumowe
krewetki.
Idealne danie na leniwy poniedziałek - zdrowe, pobudzające, zachęcające:)