ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czegomleko 0.75 szklanekmąka 2 szklanekolej 5 łyżek stołowychcebula 1 sztukgrzyby suszone 200 gramówvegeta według uznaniasól według uznaniakwasek cytrynowy według uznaniamajeranek 1.5 łyżek stołowychkoncentrat barszczu czerwonego 4 łyżek stołowychziele angielskie 4 sztukpieprz ziarnisty 5 sztukliście laurowe 2 sztukporcja rosołowa 0 . 5 sztukpietruszka 1 sztukmarchew 2 sztukburak czerwony 3 sztukWykonanie:Przygotowanie barszczu: do garnka włożyć umytą porcję rosołową, dodać oczyszczone i starte na grubej tarce buraczki, oczyszczoną i pokrojoną na kawałki marchewkę i pietruszkę. Zalać zimną wodą, posolić. Zagotować, łyżką pozbierać tworzące się szumowiny. Dodać liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Gotować na małym ogniu 40 minut. Przecedzić. Do wywaru dodać koncentrat barszczu. Doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą jarzynową, kwaskiem cytrynowym. Dodać majeranek i zagotować.Przygotowanie uszek: umyte i namoczone grzyby gotować do miękkości w osolonej wodzie, w której się moczyły. Odcedzić i wystudzić. Zimne dobrze odcisnąć z wody i przekręcić przez maszynkę. Oczyszczoną i drobno posiekaną cebulę podsmażyć na oleju, dodać przekręcone grzyby, mieszając podsmażać chwilę na małym ogniu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą jarzynową.Na stolnicy z mąki, szczypty soli i mleka wyrobić ciasto na uszka. Rozwałkować i literatką wykrawać małe krążki, układać na nich farsz grzybowy i wyrabiać uszka. Gotować w osolonej wodzie (tak jak pierogi).Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!WigiliaZupyZupy weg.Komentarze:Autor: bleData: 2009-12-22Jaki to barszcz wigilijny jak gotowany na porcji rosołowej. Chyba ktoś nie zna tradycji wstyd.Autor: askaData: 2008-12-22za daleko moim zdaniem są podane ilości - źle się czyta - albo bliżej powinny być produktow, albo kolorami /delikatnie ciemny/jasny zroznicujcie wiersze pozdrawiam i dzieki za przepis ! Wesolych Swiat!Autor: vikusiaData: 2008-12-10fajny przepis/ na zadanie miałam wymyślić przepis na uszka z barszczemi ten sie przydał, dostałam 5... dziękiAutor: wieslawal64Data: 2008-12-06Nie podobają mi się takie wielkie uszka one bardziej przypominają USZY.Autor: IzaData: 2008-11-24Dziękujemy, poprawiliśmy błąd :)Autor: ebeData: 2008-11-24a na co do barszczu 3 vbudynie i to czekoladowe?Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: