Wykonanie
Barszcz czerwony, który może zostać przygotowany na wiele sposobów zawsze znajdzie swoich odbiorców. Doskonale nadaje się na świąteczny obiad. Najczęściej podaje się go z uszkami, krokietem lub pasztecikami,
jajkiem czy też czerwonym
grochem.
Składniki:3
buraki średniej wielkości
Włoszczyzna – 1
marchewka, 1
pietruszka, kawałek
selera, 1
cebula5 szt.
grzybów suszonych (najlepiej podgrzybek lub prawdziwek)
SólPieprz w granulkach4 szt.
liścia laurowego6 ziarenek
ziela angielskiego4 łyżki koncentratu buraczanego3 łyżki
śmietany1 łyżka
mąkiCytrynaPrzygotowanie:
Grzyby namocz w wodzie i pozostaw na noc.Do garnka wlej 2,5 l
wody, dodaj obrane i pokrojone w paski
buraki,
cebulę,
marchewkę,
pietruszkę i
selera. Dodaj namoczone wcześniej i wypłukane
grzyby,
liście laurowe,
ziele angielskie,
sól i
pieprz. Wszystko razem gotuj ( ok. 1h), aż do miękkości warzyw.Dodaj koncentrat buraczany, wyciśnij troszkę
cytryny ( tak aby barszcz miał delikatnie kwaskowaty smak).Na koniec podbij
mąką ( do
mąki bardzo wolno dolewaj
wody, tak aby nie powstały grudki), dodaj
śmietanę, dodaj
sól i
pieprz do smaku.Pamiętaj! Najlepszym sposobem, aby
śmietana się nie zważyła to hartowanie. Do osobnego naczynia ze
śmietaną dodawaj gorącej zupy, aż całość będzie letnia i mocno płynna. Dopiero wtedy dolewamy do zupy.