ßßß Cookit - przepis na Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

nazwa

Wykonanie

Barszcz czerwony, który może zostać przygotowany na wiele sposobów zawsze znajdzie swoich odbiorców. Doskonale nadaje się na świąteczny obiad. Najczęściej podaje się go z uszkami, krokietem lub pasztecikami, jajkiem czy też czerwonym grochem.
Składniki:
3 buraki średniej wielkości
Włoszczyzna – 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula
5 szt. grzybów suszonych (najlepiej podgrzybek lub prawdziwek)
Sól
Pieprz w granulkach
4 szt. liścia laurowego
6 ziarenek ziela angielskiego
4 łyżki koncentratu buraczanego
3 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
Cytryna
Przygotowanie:
Grzyby namocz w wodzie i pozostaw na noc.
Do garnka wlej 2,5 l wody, dodaj obrane i pokrojone w paski buraki, cebulę, marchewkę, pietruszkę i selera. Dodaj namoczone wcześniej i wypłukane grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Wszystko razem gotuj ( ok. 1h), aż do miękkości warzyw.
Dodaj koncentrat buraczany, wyciśnij troszkę cytryny ( tak aby barszcz miał delikatnie kwaskowaty smak).
Na koniec podbij mąką ( do mąki bardzo wolno dolewaj wody, tak aby nie powstały grudki), dodaj śmietanę, dodaj sól i pieprz do smaku.
Pamiętaj! Najlepszym sposobem, aby śmietana się nie zważyła to hartowanie. Do osobnego naczynia ze śmietaną dodawaj gorącej zupy, aż całość będzie letnia i mocno płynna. Dopiero wtedy dolewamy do zupy.
Źródło:http://panipanidomu.pl/barszcz-czerwony