ßßß
Składniki:3 buraki średniej wielkościWłoszczyzna – 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula5 szt. grzybów suszonych (najlepiej podgrzybek lub prawdziwek)SólPieprz w granulkach4 szt. liścia laurowego6 ziarenek ziela angielskiego4 łyżki koncentratu buraczanego3 łyżki śmietany1 łyżka mąkiCytrynaPrzygotowanie:Grzyby namocz w wodzie i pozostaw na noc.Do garnka wlej 2,5 l wody, dodaj obrane i pokrojone w paski buraki, cebulę, marchewkę, pietruszkę i selera. Dodaj namoczone wcześniej i wypłukane grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Wszystko razem gotuj ( ok. 1h), aż do miękkości warzyw.Dodaj koncentrat buraczany, wyciśnij troszkę cytryny ( tak aby barszcz miał delikatnie kwaskowaty smak).Na koniec podbij mąką ( do mąki bardzo wolno dolewaj wody, tak aby nie powstały grudki), dodaj śmietanę, dodaj sól i pieprz do smaku.Pamiętaj! Najlepszym sposobem, aby śmietana się nie zważyła to hartowanie. Do osobnego naczynia ze śmietaną dodawaj gorącej zupy, aż całość będzie letnia i mocno płynna. Dopiero wtedy dolewamy do zupy.