Wykonanie
Zupa grzybowa jest jedną z moich ulubionych zup, szczególnie, gdy główny jej składnik, to świeże
grzyby-
maślaki, kozaki, podgrzybki. Można do niej dodać także
suszone grzyby, które sprawią, że będzie miała wyjątkowy smak.Składniki:30 dag świeżych lub 2-3 garście
suszonych grzybów,
cebula,1-2
marchewki średniej wielkości,1
pietruszka,liście
pora i
selera,1 ziarenko
ziela angielskiego,4 ziarenka
pieprzu,2 łyżki
śmietany,1 łyżka
mąkiPrzygotowanie:
Grzyby należy oczyścić i pokroić w kostkę.
Do garnka wlać 3 szklanki
wody, wsypać
grzyby.
Cebulę przekroić na pół, obrać i jedną połówkę wrzucić do
grzybów. Całość gotować do miękkości
grzybów. W oddzielnym garnku przygotować
wywar: kość lub
żeberko zalać
wodą(aż przykryje
mięso). Dodać
ziele angielskie,
pieprz,
marchewkę i
pietruszkę pokrojone w plasterki oraz liście
pora i
selera.
Wywar gotować przez 40 min. Po tym czasie dodać ugotowane
grzyby razem z
wodą, w której się znajdowały.
Wywar z
grzybami gotować przez 10 min. Doprawić
kostką rosołową i
peprzem do smaku. W małym garnuszku wymieszać kopiatą łyżkę
mąki razem z 3 łyżkami
wody, dodać 2 łyżki
śmietany.Po połączeniu
mąki ze
śmietaną dodać 3 łyżki zupy, wymieszać i zawartość garnuszka wlać do zupy. Gotować 3 min do wrzenia.