Składniki:1 duża marchewka1 duża biała pietruszka1/2 seleranatka pietruszki zielonej1 mała cebula1/2 pora2 garści suszonych grzybów1,5 łyżki mąki4 łyżki śmietany4 liście laurowe5 ziarenek ziela angielskiego2 łyżeczki wegety1 porcja rosołowa z kurczaka1 opakowanie Tortellini Gigantos z borowikamipieprzPrzygotowanie:Warzywa dobrze myjemy i obieramy. Do garnka wypełnionego wodą wkładamy umyte uprzednio mięso warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i 2 łyżeczki wegety. Gotujemy wywar tak jak na rosół. Gdy warzywa będą miękkie i mięsko w pełni ugotowane, wyciągamy to z garnka i odkładamy do osobnego naczynia. Suszone grzybki zalewamy wrzątkiem i trzymamy tak ok. 3 minut, następnie odcedzamy przez sitko i dodajemy do wywaru, dalej gotując. W osobnym naczyniu w np. miseczce rozrabiamy mąkę ze śmietaną dodając do tego małą chochelkę wywaru. Całość wlewamy do wywaru i dalej gotujemy ok 45 minut. Zupka po zdjęciu z ognia po tym czasie powinna mieć kremową konsystencję.Pierożki Tortellini gotujemy tak jak zwykłe pierogi czyli wsadzamy je do wrzącej osolonej wody.Smacznego !!!