Wykonanie
Smaczny, kremowy pasztet.Kupując połowę czy ćwiartkę
świnki na święta zastanawiałam się co zrobić z częścią głowy świńskiej, oraz
podrobami. Metodą prób i błędów opracowaliśmy z mężem ten oto przepis na pasztet.Robimy go zawsze w dwóch wersjach
smakowych, zwykły, oraz ulubiony moich córek
paprykowy.

Składniki:ćwiartka głowy wieprzowej 1 . 20 kgpodgardle 1 kg
karkówka 70 dag
serce 20 dagwątroba 35 dagpłucka 35 dag
pierś z kurczaka 1 kg
bułki 2 szt
cebula 1 szt
marchewka 1 sztpo kawałku
korzenia pietruszki i
selerapapryka czerwona 1 sztuka
przyprawy:
vegeta lub inna
przyprawa 2 łyżki
pieprz ziołowy pół łyżeczki
pieprz czarny mielony 1 czubata łyżeczka
papryka słodka, ostra po 1 łyżeczce
czosnek 2 małe ząbki
liść laurowy,
ziele angielskie,
sól4 łyżki roztopionego
smalcuW jednym dużym garnku wstawiamy głowę wieprzową,
karkówkę, podgardle,
serce, dodajemy
sól,
liść laurowy i
ziele angielskie, zalewamy
wodą i gotujemy około godziny. Pod koniec gotowania dodajemy
piersi z kurczaka,
marchewkę,
pietruszkę i
seler i gotujemy do miękkości.W drugim naczyniu wstawiamy wątrobę i płucka i też gotujemy do miękkości.Gdy nam wszystko ładnie się ugotuje wykładamy by dobrze wystygło.Obieramy głowę z lepszych kawałków, czyli
mięsa i
słoniny, ja skórek nie dodaję, kroimy na mniejsze kawałki. To samo robimy z pozostałymi składnikami,
karkówką, podgardlem, płuckami,
sercem, wątrobą i
piersią z kurczaka.

Wszystko
mięso mielimy w maszynce elektrycznej, warzywa i
cebulę również.
Czosnek miażdżymy dodajemy do pasztetu. Do
wody w której gotowało się
mięsko z głową moczymy
bułki, dodajemy je do pasztetu. W dwóch szklankach
wywaru z tego
mięsa mieszamy
przyprawy czyli:
vegetę,
pieprz i
paprykę, wlewamy do pasztetu. Wszystko dokładnie wyrabiamy smakując czy nie brakuje
soli i
pieprzu.

Większą część wkładamy do większej foremki ( 40 cm) wysmarowanej
smalcem i obsypanej
bułką tartą. Do pozostałej części mielimy pozbawioną nasion
paprykę surową i jeszcze raz dokładnie mieszamy, wykładamy do mniejszej foremki (30 cm ).Wierzch naszych pasztetów smarujemy roztopionym
smalcem i posypujemy
bułką tartą.

Wstawiamy do piekarnika na 90 minut i pieczemy w 180 stopniach, jak widzimy że wierzch za bardzo się spieka możemy przykryć go folią aluminiową.

A
potem po zastygnięciu zostaje nam pyszna degustacja naszych pasztetów.

