Wykonanie
Dorsz w sosie mirabelkowym lub
śliwkowym, ten oryginalny przepis pochodzi z książki KUCHNIA POLSKA Ewy Aszkiewicz w mojej aranżacji:):):)

Składniki dla 4 osób:4
filety z dorszaduża
cebulamleko do wymoczenia filetów
olej lub
oliwa1 litr dojrzałych mirabelek lub
śliwek (miara bez pestek)3 ząbki
czosnku2
goździkiszczypta
cynamonuszczypta utartej
gałki muszkatołowejcukier i
sok z cytryny do smakułyżka płynnego
mioduTo są składniki oryginalne ja podam moją wersję dla jednej osoby bo taką robiłam, a w nawiasach oryginalną wersję.Filety przekładamy krążkami
cebuli, układamy w głębokiej salaterce, zalewamy zimnym
mlekiem, odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę lub nieco dłużej (tak samo w wersji oryg.).

Przygotowujemy sos:
owoce u mnie pełna garść gotujemy w wodzie z
cukrem, gdy będą miękkie, przecieramy przez sito.

Do musu dodajemy najdrobniej posiekany
czosnek ,malutki ząbek (oryg. 3), odrobina
miodu, przypraw, całość przez chwilę gotujemy - sos powinien
mieć piękny kolor w zależności jakich użyjemy mirabelek:), aksamitną konsystencję i słodko - pikantny smak z przeważającą nuty
słodyczy.

A teraz moja wersja podania: Osuszonego jednego fileta posypujemy obficie
przyprawą do ryb i razem z warzywami układamy na płytce do gotowania na parze. Parujemy około 15 minut pamiętając by warzywa też dobrze posypać
solą i
pieprzem.Wykładamy nasze warzywa i
rybę na talerz kropimy
sokiem z cytryny i polewamy naszym sosem.

Resztę filetów czyli wersja dla reszty rodziny, oprószyłam delikatnie
mąką posypałam obficie
przyprawą do ryb i smażymy na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Usmażone wykładamy na talerze zalewamy gorącym sosem. Podałam z frytkami i smażoną
cebulką z
mleka w którym moczyła się
ryba.Tak wyglądało danie do zdjęcia, ale już po zostało obficie polane
sosem tatarskim i
keczupem by nie było czuć sosu mirabelkowego :D:DW książce Pani Ewa poleca podawać z
makaronem lub ugotowanym na sypko
ryżem i
zieloną sałatą, ale to kwestia naszego smaku.