ßßß Cookit - przepis na MARCHEWKA W BESZAMELU

MARCHEWKA W BESZAMELU

nazwa

Wykonanie

Robię ją często bo bardzo smakuje mojej rodzinie. Podaję ją do dań obiadowych: do ryby smażonej w panierce, do kotletów mielonych, schabowych, do drobiu, pulpetów i innych.
Składniki :
ok. 1 kg marchwi
½ łyżki soli
½ łyżki cukru
1 średnia cebula
1/3 szkl. oleju
2 łyżki mąki pszennej
1/4 szkl. mleka
sól, cukier, sok z cytryny do smaku
szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
Wykonanie :
Obraną i umytą marchewkę wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy sól i cukier. Gotujemy ok. 20 minut. Wyjmujemy z wody i odstawiamy do przestudzenia.
Wody z gotowania nie wylewamy.
W rondlu rozgrzewamy lekko olej i wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Podduszamy pod pokrywką. Gdy zeszkli się, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i dusimy ok. 15 min. mieszając od czasu do czasu aby nie przywarła do dna i nie przypaliła się. Dodajemy sól, cukier, sok z cytryny do smaku oraz szczyptę świeżo zmielonej gałki muszkatołowej.
Na marchewkę przesiewamy mąkę i stale mieszając trzymamy na ogniu ok. 3 min. do zeszklenia się mąki. Podlewamy stopniowo pozostawionym z gotowania marchewki wywarem do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Następnie dodajemy mleko i stale mieszając zagotowujemy. Podajemy do obiadu. Najlepiej smakuje na ciepło.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/02/MARCHEWKA-W-BESZAMELU.html