ßßß Cookit - przepis na MARCHEWKA Z GROSZKIEM

MARCHEWKA Z GROSZKIEM

nazwa

Wykonanie

Ogólnie znany, prosty i smaczny dodatek do obiadu. Pasuje do wielu dań mięsnych, potraw z drobiu i ryb. Osobiście lubię ją również jeść solo.
Marchewkę z groszkiem robię ostatnio wg. tego przepisu.
Ten przepis na marchewkę z groszkiem powstał po wielu moich zmaganiach, w których dążyłam do wysublimowania jak najbardziej odpowiedniego dla naszych upodobań smaku. Myślę, że mi się udało, bo od tej pory przepis wszedł na stałe do naszego menu i cieszy się powodzeniem :)
Najlepiej użyć świeżej marchewki i zanim ją pokroimy dobrze jest ją po obraniu w całości ugotować, aż prawie stanie się miękka, gdyż właśnie taka dużo łatwiej i znacznie szybciej kroi się w kosteczkę.
Składniki :
700g marchewki
½ - ¾ szklanki zielonego groszku świeżego, mrożonego lub konserwowego
1 - 2 cebule ( ok. 100g)
¼ szklanki oleju
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżka cukru
2 -3 łyżki soku z cytryny
ok. 2½ szklanki wywaru z gotowania marchewki
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki śmietany
Wykonanie :
Obraną i umytą marchewkę wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy ok. 25 minut. Wyjmujemy z wody i odstawiamy do przestudzenia. Wywaru nie wylewamy. Jeżeli używamy groszek świeży lub mrożony gotujemy do miękkości w oddzielnym naczyniu, odlewamy wywar i odstawiamy.
W rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Podduszamy pod pokrywką. Gdy zeszkli się, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, wlewamy ¼ - ½ szklanki wywaru z gotowania marchewki i dusimy ok. 10 min. mieszając od czasu do czasu, aby nie przywarła do dna i nie przypaliła się. Dodajemy groszek i dalej dusimy jeszcze 5 - 10 minut. Dodajemy sól, cukier, sok z cytryny.
Wsiewamy mąkę i stale mieszając trzymamy na ogniu ok. 3 min. do jej zeszklenia się. Podlewamy stopniowo wywarem z marchewki do uzyskania konsystencji średnio gęstego sosu. Następnie dodajemy śmietanę i zestawiamy z ognia. Ewentualnie dodajemy jeszcze sól, cukier i sok z cytryny do smaku. Najlepiej smakuje na ciepło.
Dobrze smakuje do wielu dań obiadowych, zwłaszcza do pulpetów mięsnych lub kotletów z ryby.
Polecam również :
W kuchni na wesoło :
Przychodzi zajączek do sklepu metalowego i pyta:
- Jest marchewka ?
- Nie ma - odpowiada sprzedawca.
Następnego dnia zajączek znowu pyta:
- Jest marchewka?
- Nie, nie ma!
Następnego dnia zajączek ponownie pyta:
- Jest marchewka?
Jeśli jeszcze raz spytasz o marchewkę to ci gwoźdźmi uszy do stołu przybiję!! - krzyczy rozzłoszczony sprzedawca.
Następnego dnia przychodzi zajączek i pyta:
- Są gwoździe?
- Nie ma!
- A jest marchewka ?
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2012/02/MARCHEWKA-Z-GROSZKIEM.html