Wykonanie
To dopiero początek mojej znajomości z tą powszechnie zachwalaną, podobno niemal cudotwórczą, mega zdrową
kaszą. Bardzo smakowity ten początek, tzn. pasztet. Jeden z konsumentów nie dowierzał w jego bezmięsność! Bardzo smaczny, dobrze przyprawiony. Jest to jeden z tych przepisów, o których wie się od razu, że będą powtórzone.Źródło.( na małą keksówkę ok. 12x 25 cm):3/4 szklanki
kaszy jaglanejszklanka
laskowych orzechów (u mnie włoskie)100 ml
oleju2
marchewki2
pietruszkibiała część
poraduża
cebula3 ząbki
czosnkudwie łyżki
sosu sojowego (pominęłam)pół łyżeczki
majeranku,
lubczyku,
tymiankułyżka posiekanej
natki pietruszkiszczypta
gałki muszkatołowejsól (ok. łyżeczki, dwóch)
pieprz do smaku
Kaszę prażyć przez chwilę mieszając w suchym garnku o grubym dnie lub na patelni. Przepłukać porządnie
wodą na sicie, by pozbyć się ewentualnej goryczki. Zalać półtorej szklanki zimnej
wody, osolić, zagotować, przykryć pokrywką, odstawić na najmniejszy ogień na 15 minut.
Orzechy zmielić w maszynce lub blenderem. Warzywa z
czosnkiem (oprócz
cebuli) pokroić w plasterki, podsmażyć na łyżce
oleju na patelni aż będą miękkie (można podlać odrobiną
wody i przykryć pokrywką by się poddusiły, można wykorzystać te z
wywaru na zupę).
Cebulę zetrzeć na drobnej tarce lub w blenderze. Przełożyć wszystkie składniki razem z
przyprawami do większej miski i zblendować porządnie. Na końcu dodać
natkę pietruszki i sprawdzić, czy nie trzeba masy dosolić czy dopieprzyć. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Formę wysmarować
olejem i wysypać
tartą bułką. Piec pasztet ok. 35-40 minut, aż wierzch się zrumieni.3/4 szklanki
kaszy jaglanej- szklanka
laskowych orzechów- 100 ml
oleju- 2
marchewki- 2
pietruszki- biała część
pora- duża
cebula- 3 ząbki
czosnku- dwie łyżki
sosu sojowego- pół łyżeczki
majeranku,
lubczyku,
tymianku- łyżka posiekanej
natki pietruszki- szczypta
gałki muszkatołowej-
sól (ok. łyżeczki, dwóch)
pieprz do smaku - See
more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/05/jak-zrobic-najlepszy-i-najzdrowszy.html#more- 3/4 szklanki
kaszy jaglanej- szklanka
laskowych orzechów- 100 ml
oleju- 2
marchewki- 2
pietruszki- biała część
pora- duża
cebula- 3 ząbki
czosnku- dwie łyżki
sosu sojowego- pół łyżeczki
majeranku,
lubczyku,
tymianku- łyżka posiekanej
natki pietruszki- szczypta
gałki muszkatołowej-
sól (ok. łyżeczki, dwóch)
pieprz do smaku