Wykonanie
            Nie jest to przekłamanie. Jest to najlepszy pasztet warzywny, jaki piekłam i smakuje naprawdę wybornie. Smak 
orzechów subtelnie 
miesza się z warzywami, co 
daje niezwykły efekt dla podniebienia. Możecie go łączyć z dowolnymi 
sałatami, innymi warzywami podanymi na ciepło bądź zimno i traktować jako danie obiadowe. Bardzo polecam.

Składniki: (na średnią keksówkę ok.25 cm). Cytuję za Martą.1,5 szklanki ugotowanej 
kaszy jaglanej / około 3/4 szklanki suchej 
kaszy1 szklanka 
orzechów laskowych, zmielonych w młynku lub blenderze100 ml 
oleju roślinnego2 
marchewki2 
pietruszki1 
por, tylko biała część2 laski 
selera naciowego2 ząbki 
czosnku, posiekane2 - 3 łyżki 
sosu sojowego2 ziarna 
ziela angielskiego2 
liście laurowe1 łyżeczka 
majeranku1 łyżeczka 
suszonej pietruszki1/2 łyżeczki 
lubczyku1/2 łyżeczki 
tymiankuspora szczypta 
gałki muszkatołowejsól i 
czarny pieprzPrzygotowanie:
Pora pokroić na cienkie talarki, na dnie dużego rondla lub garnka rozgrzać 
olej. Dodać 
pory, 
liście laurowe, 
ziele angielskie i smażyć na niewielkim ogniu do czasu, aż 
por będzie szklisty i miękki. W tym czasie 
marchewki oraz 
pietruszki obrać i zetrzeć na tarce, 
seler naciowy pokroić w cienką kostkę, a 
czosnek posiekać.Kiedy 
pory będą zeszklone, wyjąć 
ziele angielskie oraz 
liście laurowe, dodać przygotowane warzywa, posiekany 
czosnek i dusić na małym ogniu przez około 10 - 15 minut, czyli do czasu, aż warzywa będą bardzo miękkie.Miękkie warzywa przełożyć do dużej miski. Dodać ugotowaną 
kaszę jaglaną, 
orzechy, 
olej oraz pozostałe 
przyprawy i zmielić wszystko na gładką masę. Doprawić do smaku 
solą i 
czarnym pieprzem. Przełożyć do keksówki i piec przez 30 - 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wyjąć, studzić przez całą noc, a rano kroić.
