Wykonanie
Nie jest to przekłamanie. Jest to najlepszy pasztet warzywny, jaki piekłam i smakuje naprawdę wybornie. Smak
orzechów subtelnie
miesza się z warzywami, co
daje niezwykły efekt dla podniebienia. Możecie go łączyć z dowolnymi
sałatami, innymi warzywami podanymi na ciepło bądź zimno i traktować jako danie obiadowe. Bardzo polecam.
Składniki: (na średnią keksówkę ok.25 cm). Cytuję za Martą.1,5 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej / około 3/4 szklanki suchej
kaszy1 szklanka
orzechów laskowych, zmielonych w młynku lub blenderze100 ml
oleju roślinnego2
marchewki2
pietruszki1
por, tylko biała część2 laski
selera naciowego2 ząbki
czosnku, posiekane2 - 3 łyżki
sosu sojowego2 ziarna
ziela angielskiego2
liście laurowe1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka
suszonej pietruszki1/2 łyżeczki
lubczyku1/2 łyżeczki
tymiankuspora szczypta
gałki muszkatołowejsól i
czarny pieprzPrzygotowanie:
Pora pokroić na cienkie talarki, na dnie dużego rondla lub garnka rozgrzać
olej. Dodać
pory,
liście laurowe,
ziele angielskie i smażyć na niewielkim ogniu do czasu, aż
por będzie szklisty i miękki. W tym czasie
marchewki oraz
pietruszki obrać i zetrzeć na tarce,
seler naciowy pokroić w cienką kostkę, a
czosnek posiekać.Kiedy
pory będą zeszklone, wyjąć
ziele angielskie oraz
liście laurowe, dodać przygotowane warzywa, posiekany
czosnek i dusić na małym ogniu przez około 10 - 15 minut, czyli do czasu, aż warzywa będą bardzo miękkie.Miękkie warzywa przełożyć do dużej miski. Dodać ugotowaną
kaszę jaglaną,
orzechy,
olej oraz pozostałe
przyprawy i zmielić wszystko na gładką masę. Doprawić do smaku
solą i
czarnym pieprzem. Przełożyć do keksówki i piec przez 30 - 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wyjąć, studzić przez całą noc, a rano kroić.