Wykonanie
1 1/2 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej / około 3/4 suchej szklanki
kaszy1 szklanka
orzechów laskowych, zmielonych w młynku lub blenderze100 ml
oleju roślinnego2
marchewki2
pietruszki1
por, tylko biała część2 laski
selera naciowego2 ząbki
czosnku, posiekane2 - 3 łyżki
sosu sojowego2 ziarna
ziela angielskiego2
liście laurowe1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka
suszonej pietruszki1/2 łyżeczki
lubczyku1/2 łyżeczki
tymiankuspora szczypta
gałki muszkatołowejsól i
czarny pieprzPrzygotowanie:1.
Pora pokroić na cienkie talarki, na dnie dużego rondla lub garnka rozgrzać
olej. Dodać
pory,
liście laurowe,
ziele angielskie i smażyć na niewielkim ogniu do czasu, aż
por będzie szklisty i miękki. W tym czasie
marchewki oraz
pietruszki obrać i zetrzeć na tarce,
seler naciowy pokroić w cienką kostkę, a
czosnek posiekać.2. Kiedy
pory będą zeszklone, wyjąć
ziele angielskie oraz
liście laurowe, dodać przygotowane warzywa, posiekany
czosnek i dusić na małym ogniu przez około 10 - 15 minut, czyli do czasu, aż warzywa będą bardzo miękkie.3. Miękkie warzywa przełożyć do dużej miski. Dodać ugotowaną
kaszę jaglaną,
orzechy,
olej oraz pozostałe
przyprawy i zmielić wszystko na gładką masę. Doprawić do smaku
solą i
czarnym pieprzem. Przełożyć do keksówki i piec przez 30 - 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wyjąć, studzić przez całą noc, a rano kroić.Smacznego!