Wykonanie
Tradycyjne, polskie danie wigilijne -
ryba po grecku - to
filety rybne w
sosie greckim. Można ją podawać na ciepło, lub na zimno.SKŁADNIKI:1/2 kg
filetów ryby (
dorsz,
karp,
halibut,
morszczuk)1
cebula1 ząbek
czosnku20 dag
marchwi20 dag
selera20 dag
pietruszki lub opakowanie
mrożonej włoszczyzny w słupkachmały
koncentrat pomidorowy1-2
liście laurowe2 łyżeczki
musztardy (sarepska, francuska)
olej do smażenia
sól,
pieprz1-2 łyżki
mąki pszennejFilety umyć (jeżeli są mrożone, to rozmrozić), pokroić na mniejsze kawałki, posolić, oprószyć
mąką i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym
oleju.
Rybę przełożyć na półmisek lub do naczynia żaroodpornego.
Cebulę pokroić w piórka,
marchew,
pietruszkę i
seler pokroić w słupki.
Czosnek posiekać. Na patelni, na której smażyła się
ryba, zeszklić
cebulę i
czosnek. Dodać pozostałe warzywa - surowe lub mrożone i poddusić do miękkości. Dodać koncentrat,
musztardę i
przyprawy ( dodać
cukier lub kwasek
cytrynowy, jeżeli sos byłby niezbyt lub za bardzo kwaśny). Dolać trochę
wody, gdyby sos był za gęsty. W smaku sos powinien być słodko-kwaśny. Wyłożyć warzywa z sosem na
rybę. Można zapiec ok 30 minut w temperaturze 175 stopni C. Najlepiej schłodzić i podawać następnego dnia, gdy smaki się "przegryzą".