18:48 Jedz Taniej 3 CommentsOstatnio sporo się dzieje na naszym blogu. Niemal codziennie w naszej skrzynce goszczą kolejne przepisy, a dziś publikujemy już drugi przepis pochodzący z "zewnątrz". Swoim przepisem na pyszną zupę pomidorową podzieliła się Paulina. Dziękujemy ;)Potrzebujemy:- 1 porcja rosołowa- włoszczyzna: seler, por, marchewka, pietruszka,- kostka bulionu- 2 liście laurowe- 3 kulki ziela angielskiego- 4 pomidory bez skórki- 4 łyżki przecieru pomidorowego- makaronnitki- natka pietruszki- saszetka suszonej bazylii - chyba, że posiadamy bazylię w doniczce wówczas kilka listkówNa dworze zimno i biało. W takich dniach najlepiej zjeść w ciągu dnia pożywny posiłek. Ja proponuję pomidorową z bazylią. Wbrew pozorom nie jest to zwykła pomidorowa. Wymaga serca i skupienia!Na początek obierzcie warzywa i umyjcie je. Następnie do garnka wlejcie wody. Do wody włóżcie warzywa razem z mięsem, liściem laurowym i zielem angielskim. Dodajcie kostkę bulionową i doprawcie do smaku. Gotujcie na wolnym gazie około 20 minut. W międzyczasie sparzcie leciutko umyte pomidorki i obierzcie je ze skórki. Pokrójcie pomidory na kawałki i dodajcie do wywaru. Dodajcie również do wywaru 4 łyżeczki przecieru pomidorowego. Mięso wyłożyć na cedzak. . W międzyczasie pomidorki umyć i leciutko sparzyć w małym rondelku. Obrać ze skórki i pokroić na kawałki.Zaklepka:Do osobnego pojemnika odlać pół szklanki zupy, dodać łyżkę śmietany i odrobinę mąki. Zmiksować mikserem i dolać do zupy cały czas mieszając ją. Na koniec należy popruszyć bazylię i wymieszać.Smacznego! :)