Wykonanie
Klasyka polskiej kuchni przyjemnie rozgrzewająca w jesienne dni...
Składniki na około 8 porcji:około 1 kg
mięsa drobiowego (porcja rosołowa lub np. nóżka z
kurczaka, nóżka z
indyka, 2 skrzydełka z
kurczaka)2,5 litra
wody,3 duże
marchewki,
cebula,pół dużego
selera,
pietruszka (korzeń),pęczek
natki pietruszki,pół
pora,gałązka
lubczyku świeżego (lub łyżeczka suszonego),4 ziarna
ziela angielskiego,3
liście laurowe,
sól,
czarny pieprz,
makaron, np.
nitki.
Przygotowanie:
Cebulę przekrawamy na dwie połówki, kładziemy na suchej patelni i podpiekamy do zbrązowienia.Obieramy i myjemy
marchewki,
selera,
pietruszkę,
pora.Do garnka wlewamy 2,5 litra zimnej
wody, wkładamy umyte
mięso, obrane
marchewki,
selera,
korzeń pietruszki, pół
pora, zbrązowioną
cebulę, gałązkę
lubczyku, kilka gałązek
natki pietruszki,
liście laurowe i ziarna
ziela angielskiego.Kiedy rosół się zagotuje, za pomocą małego sitka ściągamy z niego szumowiny, aby nadać mu klarowności.Doprawiamy
solą oraz
czarnym pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez około 2, a nawet 2,5 godziny. W połowie gotowania możemy uzupełnić część
wody, która wyparuje zimną
wodą.Pod koniec gotowania rosołu, oddzielnie gotujemy
makaron.Siekamy kilka gałązek świeżej
natki pietruszki. Z rosołu wyciągamy
marchewkę i kroimy ją w plasterki.Do talerzy bądź miseczek nakładamy
makaron, prószymy go
natką pietruszki, układamy plasterki
marchewki i zalewamy gorącym rosołem. Indywidualnie doprawiamy
solą i
czarnym pieprzem.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :)