Wykonanie
            Klasyka polskiej kuchni przyjemnie rozgrzewająca w jesienne dni...

Składniki na około 8 porcji:około 1 kg 
mięsa drobiowego (porcja rosołowa lub np. nóżka z 
kurczaka, nóżka z 
indyka, 2 skrzydełka z 
kurczaka)2,5 litra 
wody,3 duże 
marchewki,
cebula,pół dużego 
selera,
pietruszka (korzeń),pęczek 
natki pietruszki,pół 
pora,gałązka 
lubczyku świeżego (lub łyżeczka suszonego),4 ziarna 
ziela angielskiego,3 
liście laurowe,
sól,
czarny pieprz,
makaron, np. 
nitki.

Przygotowanie:
Cebulę przekrawamy na dwie połówki, kładziemy na suchej patelni i podpiekamy do zbrązowienia.Obieramy i myjemy 
marchewki, 
selera, 
pietruszkę, 
pora.Do garnka wlewamy 2,5 litra zimnej 
wody, wkładamy umyte 
mięso, obrane 
marchewki, 
selera, 
korzeń pietruszki, pół 
pora, zbrązowioną 
cebulę, gałązkę 
lubczyku, kilka gałązek 
natki pietruszki, 
liście laurowe i ziarna 
ziela angielskiego.Kiedy rosół się zagotuje, za pomocą małego sitka ściągamy z niego szumowiny, aby nadać mu klarowności.Doprawiamy 
solą oraz 
czarnym pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez około 2, a nawet 2,5 godziny. W połowie gotowania możemy uzupełnić część 
wody, która wyparuje zimną 
wodą.Pod koniec gotowania rosołu, oddzielnie gotujemy 
makaron.Siekamy kilka gałązek świeżej 
natki pietruszki. Z rosołu wyciągamy 
marchewkę i kroimy ją w plasterki.Do talerzy bądź miseczek nakładamy 
makaron, prószymy go 
natką pietruszki, układamy plasterki 
marchewki i zalewamy gorącym rosołem. Indywidualnie doprawiamy 
solą i 
czarnym pieprzem.

SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :)