Wykonanie
22:47 Jedz Taniej 4 Comments

Muszę przyznać, że ostatnio się trochę rozbrykałem kulinarnie. Jak nie jakieś zupy, to kotlety, jak nie kotlety, to jakieś
serki, jak nie
serki to jeszcze coś innego... Dzisiaj przyszła kolej na hamburgera. Nie
powiem - od dłuższego czasu miałem na niego ochotę. Nie chciałem go robić jednak w klasycznym, prymitywnym stylu i postanowiłem dodać coś od siebie. Zdaje sobie sprawę z tego, że przepis jest dość skomplikowany, ale... czasem - zwłaszcza jak nie macie co robić - warto poświęcić parę minut na pracę w kuchni, by otworzyć się na nowe smaki.Potrzebujemy:
Sos pieczarkowy:- 200g
pieczarek- pół małej
cebuli- 100ml
śmietany (12%)-
koperek-
przyprawy (
sól,
pieprz,
papryka)
Kapusta w
bułce tartej:- 100g posiatkowanej
kapusty-
woda- 1/5
cebuli-
bułka tarta-
sól,
pieprz,
paprykaPozostałe składniki:- jedna duża
bułka- 2
ogórki marynowane- 1
pomidor- odrobina
cebuli- odrobina
koperku- plasterek
żółtego sera- kotlet ( ja użyłem
filetu z kurczaka, który uprzednio usmażyłem w
bułce tartej )-
keczup-
piwoObecność
kapusty może Was trochę dziwić, ale mój przepis był swojego rodzaju eksperymentem. Szczerze mówiąc, zapracowała tu głównie moja wyobraźnia, a jako, że mam ją ponoć dość wybujałą, to niech Was nic nie zdziwi - nawet to, że nie użyłem ani
sosu czosnkowego ani
majonezu.Przygotowanie:Najpierw zająłem się
kapustą, bowiem zajmie trochę czasu zanim nam się ona poddusi do miękkości pod przykrywką. W międzyczasie możemy posiekać
pieczarki i wstawić je na palnik obok. Gdy
kapusta trochę zmięknie, wrzucamy jej mocniejszy ogień - a co, niech płonie! Do niej dorzucamy pół
cebuli i podsmażamy przez chwilę, a następnie dorzucamy
bułkę tartą. Wszystko posypujemy
przyprawami, mieszamy, i dajemy naszej potrawie chwilę na ogniu. Podobnie z
pieczarkami => gdy zmiękną, dodajemy
cebulkę i podsmażamy. Po 2-3 minutach dodajemy trochę
śmietany i
sos pieczarkowo-
cebulowy mamy już prawie gotowy. Teraz dodajemy
koperek i wszystko ze sobą mieszamy.Następny krok to wyrwanie z
bułki bebechów (chyba, że kupicie sobie jakąś większą, niż ta moja. Pozwoli nam to wygospodarować więcej przestrzeni na nasze pyszności. Proponuję zacząć od
kapusty, na to położyć
mięso, polać odrobiną
sosu pieczarkowego, na to z kolei położyć
pomidora, na
pomidora ogórka i znów polać odrobiną
sosu pieczarkowego, a całość przykryć plasterkiem
żółtego sera, który posypujemy
koperkiem. Dla ładniejszego wystroju możemy zrobić dekorację wokół naszego hamburgera.Potrawa do dietetycznych może nie należy, ale przynajmniej wiemy co wrzucamy do
bułki, a to chyba w dzisiejszych czasach najważniejsze. Uważam, że eksperyment się powiódł i
mogę Wam to danie polecić.Całość proponuję zwieńczyć
piwkiem i cieszyć się kolejnym zdobytym smakiem kuchni :)Smacznego!R.

c