ßßß Cookit - przepis na Od kuchni..Bigos wegetariański

Od kuchni..Bigos wegetariański

nazwa

Wykonanie

Samo słowo bigos kojarzy mi się z duszonym mięsem, grzybami i kapustą. Zrobiłam lekką wersję bigosu z samymi warzywami. Odpowiednio dobrane zioła sprawiają, że bigos wegetariański smakuje mi tak samo jak jego tradycyjna wersja z mięsem. Przepis zaczerpnęłam z Odchudzającej książki kucharskiej .
Składniki(na 4 porcje)
1 porcja 220 kcal
1/2 kg kapusty białej
20 g grzybów suszonych
1 papryka czerwona
3 sztuki selera naciowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 pomidorów suszonych z oliwy
2 łyżki oliwy z oliwek do podsmażenia
1/2 łyżeczki suszonej słodkiej papryki
Szczypta kolendry
Szczypta chili
Szczypta rozmarynu
Pieprz i sól do smaku
2 liście laurowe
Kilka ziaren ziela angielskiego
Wykonanie
Cebule pokroiłam w półksiężyce, czosnek przecisnęłam przez praskę i podsmażyłam na oliwie razem z cebulą. Grzyby namoczyłam wczesnej 20 minut w wodzie, pokroiłam w drobne kawałki i dorzuciłam do cebuli. Kapustę poszatkowałam, wrzuciłam do garnka i zalałam wrzątkiem na 15 minut. Odcedziłam kapustę, zalałam ją w 1/3 wodą, dodałam pokrojone pomidory i dusiłam 30 minut. Do kapusty dodałam pokrojoną w kostkę paprykę i seler. Warzywa dusiłam 20 minut. Następnie dodałam podsmażoną cebulę i czosnek z grzybami do kapusty, przyprawiłam ziołami i przyprawami do smaku. Całość gotowałam do miękkości warzyw.
Opracowała Edyta
Źródło:http://zafascynowane.blogspot.com/2013/12/od-kuchnibigos-wegetarianski.html