ßßß
Składniki(na 4 porcje)1 porcja 220 kcal1/2 kg kapusty białej20 g grzybów suszonych1 papryka czerwona3 sztuki selera naciowego1 cebula2 ząbki czosnku5 pomidorów suszonych z oliwy2 łyżki oliwy z oliwek do podsmażenia1/2 łyżeczki suszonej słodkiej paprykiSzczypta kolendrySzczypta chiliSzczypta rozmarynuPieprz i sól do smaku2 liście lauroweKilka ziaren ziela angielskiegoWykonanieCebule pokroiłam w półksiężyce, czosnek przecisnęłam przez praskę i podsmażyłam na oliwie razem z cebulą. Grzyby namoczyłam wczesnej 20 minut w wodzie, pokroiłam w drobne kawałki i dorzuciłam do cebuli. Kapustę poszatkowałam, wrzuciłam do garnka i zalałam wrzątkiem na 15 minut. Odcedziłam kapustę, zalałam ją w 1/3 wodą, dodałam pokrojone pomidory i dusiłam 30 minut. Do kapusty dodałam pokrojoną w kostkę paprykę i seler. Warzywa dusiłam 20 minut. Następnie dodałam podsmażoną cebulę i czosnek z grzybami do kapusty, przyprawiłam ziołami i przyprawami do smaku. Całość gotowałam do miękkości warzyw.