ßßß
Cookit - przepis na Od kuchni..Bigos wegetariański
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Od kuchni..Bigos wegetariański
Składniki
Kapusta biała
Grzyby suszone
Papryka czerwona
Seler naciowy
Cebula
Czosnek
Suszone pomidory
Oliwa z oliwek
Papryka słodka
Kolendra
Chili
Rozmaryn
Pieprz
Sól
Liść laurowy
Ziele angielskie
Wykonanie
Samo słowo bigos kojarzy mi się z duszonym
mięsem
,
grzybami
i
kapustą
. Zrobiłam lekką wersję bigosu z samymi warzywami. Odpowiednio dobrane
zioła
sprawiają, że bigos wegetariański smakuje mi tak samo jak jego tradycyjna wersja z
mięsem
. Przepis zaczerpnęłam z Odchudzającej książki kucharskiej .
Składniki(na 4 porcje)1 porcja 220 kcal1/2 kg
kapusty białej
20 g
grzybów suszonych
1
papryka czerwona
3 sztuki
selera naciowego
1
cebula
2 ząbki
czosnku
5
pomidorów suszonych
z
oliwy
2 łyżki
oliwy z oliwek
do podsmażenia1/2 łyżeczki suszonej
słodkiej papryki
Szczypta
kolendry
Szczypta
chili
Szczypta
rozmarynu
Pieprz
i
sól
do smaku2
liście laurowe
Kilka ziaren
ziela angielskiego
Wykonanie
Cebule
pokroiłam w półksiężyce,
czosnek
przecisnęłam przez praskę i podsmażyłam na
oliwie
razem z
cebulą
.
Grzyby
namoczyłam wczesnej 20 minut w wodzie, pokroiłam w drobne kawałki i dorzuciłam do
cebuli
.
Kapustę
poszatkowałam, wrzuciłam do garnka i zalałam wrzątkiem na 15 minut. Odcedziłam
kapustę
, zalałam ją w 1/3
wodą
, dodałam pokrojone
pomidory
i dusiłam 30 minut. Do
kapusty
dodałam pokrojoną w kostkę
paprykę
i
seler
. Warzywa dusiłam 20 minut. Następnie dodałam podsmażoną
cebulę
i
czosnek
z
grzybami
do
kapusty
, przyprawiłam
ziołami
i
przyprawami
do smaku. Całość gotowałam do miękkości warzyw.
Opracowała Edyta
Źródło:
http://zafascynowane.blogspot.com/2013/12/od-kuchnibigos-wegetarianski.html
Przepisy powiązane
Hiszpański diabeł
Hiszpański diabeł
Hiszpański diabeł
Hiszpański diabeł
Hiszpański diabeł
Składniki powiązane (0)