ßßß Cookit - przepis na NALEŚNIKOWY HAMBURGER Z FRYTKAMI

NALEŚNIKOWY HAMBURGER Z FRYTKAMI

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI:
1 SZKLANKA MLEKA
1 SZKLANKA WODY
7 GRAM SUSZONYCH DROŻDŻY
SZCZYPTA SOLI
1 ŁYŻKA CUKRU
2 JAJKA
3 SZKLANKI MĄKI
DODATKI:
1/2 SZKLANKI SEZAMU
1 - 2 POMIDOR
2 PIERSI Z KURCZAKA
LIŚCIE SAŁATY
1 CEBULA
SER ŻÓŁTY W PLASTRACH
ŚWIEŻY OGÓREK
MAJONEZ
SÓL
PIEPRZ
OLIWA
FRYTKI:
4 - 5 DUŻYCH MARCHEWEK
2 ŁYŻKI OLIWY
SÓL MORSKA
PIEPRZ
WYKONANIE:
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO: DO CIEPŁEGO MLEKA WSYPUJEMY DROŻDŻE, CUKIER, SÓL I ŁYŻKĘ MĄKI I ODSTAWIAMY NA 10 MINUT W CIEPŁE MIEJSCE.
DO PRZYGOTOWANIA CIASTA WYKORZYSTUJEMY ROBOT KUCHENNY EKM4000 ( LUB BLENDER ESTM6400 Z KOŃCÓWKĄ DO UBIJANIA).
DO DUŻEJ MISKI, KTÓRA ZNAJDUJE SIĘ W ZESTAWIE - WBIJAMY JAJKA, WSYPUJEMY MĄKĘ DOLEWAMY WODĘ I ZACZYNAMY MIESZAĆ PO OKOŁU 5 MINUTACH MOŻEMY JUŻ POWOLI DOLEWAĆ NASZĄ MIESZANKĘ Z DROŻDŻY I MLEKA I UBIJAMY JESZCZE PRZEZ 3 MINUTY.
TAK PRZYGOTOWANE CIASTO ODSTAWIAMY W CIEPLE MIEJSCE NA CZAS PRZYGOTOWYWANIA SKŁADNIKÓW.
POMIDORA I OGÓRKA MYJEMY I KROIMY W PLASTERKI.
CEBULE KROIMY W SPOSÓB JAKI CHCECIE, JA KROJE NA DUŻE OCZKA.
SAŁATĘ MYJEMY RWIEMY NA MNIEJSZE KAWAŁECZKI I OSUSZAMY.
PIERSI Z KURCZAKA MYJEMY, OSUSZAMY I DELIKATNIE ROZBIJAMY NA GRUBOŚĆ OKOŁO 1 CM. KROIMY W KSZTAŁT, KTÓRY CHCEMY UZYSKAĆ ( JA POKROIŁEM W KOŁA ). DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM I SKRAPIAMY OLIWĄ.
CZAS NA FRYTKI: MARCHEWKĘ MYJEMY, OBIERAMY I KROIMY NA KSZTAŁT FRYTEK.
ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO 180 STOPNI.
NA BRYTFANNIE WYKŁADAMY PAPIER DO PIECZENIA I ROZRZUCAMY NASZE MARCHEWKOWE FRYTKI. SKRAPIAMY OLIWĄ, DOPRAWIAMY SOLĄ MORSKĄ I PIEPRZEM - WKŁADAMY DO PIEKARNIKA NA OKOŁO 15 - 20 MINUT.
W CZASIE GDY FRYTKI SĄ W PIEKARNIKU ZACZYNAMY SMAŻYĆ NASZE NALEŚNIKI ( BUŁECZKI DO HAMBURGERA ). NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI PRZESMAROWANEJ OLIWĄ WYLEWAMY ŁYŻKĘ CIASTA I POSYPUJEMY SEZAMEM. SMAŻYMY Z OBU STRON NA ZŁOTY KOLOR. JA RADZĘ ZRÓBCIE TAK - PONIEWAŻ BĘDZIEMY ROBIĆ HAMBURGERA TO USMAŻCIE POŁOWĘ NALEŚNIKÓW Z SEZAMEM, A DRUGA POŁOWĘ BEZ ( TO BĘDZIE BUŁKA NA DOLE, A TA Z SEZAMEM NA GÓRZE ).
PO USMAŻENIU NALEŚNIKÓW ZACZNIJMY NA OSOBNEJ PATELNI ( DOBRZE ROZGRZANEJ ) SMAŻYĆ NASZEGO KURCZAKA Z OBU STRON NA POŻĄDANY EFEKT ( JA LUBIE DOBRZE WYSMAŻONEGO ). MOŻECIE RÓWNIEŻ WRZUCIĆ GO NA GRILLA ELEKTRYCZNEGO LUB PATELNIĘ GRILLOWĄ.
JEŚLI JUŻ MAMY WSZYTKO TO POZOSTAJE NAM JEDYNIE SKOMPONOWANIE Z POWYŻSZYCH SKŁADNIKÓW NASZEGO NALEŚNIKOWEGO HAMBURGERA I PODANIE GO Z MARCHEWKOWYMI FRYTKAMI ( NIE ZAPOMNIJCIE O NICH ;) BO SIĘ SPALĄ ).
Źródło:http://pimpmypancakes.blogspot.com/2014/01/nalesnikowy-hamburger-z-frytkami.html