ßßß Cookit - przepis na Calzone

Calzone

nazwa

Wykonanie

Zamiast pizzy. Po prostu Calzone :)
Przepis nie jest mój, ale pieróg - przepyszny!
Składniki na 2 pierogi: na ciasto:
1/2 kg mąki
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
20 gramów żywych drożdży
1 jajko
1 szklanka wody
olej lub oliwa do smarowania dłoni podczas wyrabiania ciasta na sos:
2 pomidory
1/4 szkl. wody
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta bazylii
szczypta tymianku
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka oregano
nadzienie:
5-6 pieczarek
250 gramów sera
10 plasterków szynki
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
kilka sztuk oliwek - opcjonalnie
1 camembert - opcjonalnie
1 ząbek czosnku
szczypta oregano
Najpierw robimy ciasto: drożdże mieszamy z wodą i solą i odstawiamy na bok na ok. 10 minut
Po tym czasie mieszamy mąkę z jajkiem i cukrem, dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie i ugniatamy ciasto od czasu do czasu dłonie polewając odrobiną oleju
Formujemy kulę i odstawiamy ciasto na ok. 1h do wyrośnięcia
Przygotowujemy sos: pomidory kroimy w kawałki i wrzucamy na patelnię. Dodajemy przyprawy, wodę i przecier pomidorowy - całośc dusimy na małym ogniu przez kilka minut - odstawiamy na bok
Ciasto dzielimy na dwie części wałkujemy na kształt koła
Ser zółty ucieramy na tarce o grubych oczkach
Nakładamy najpierw sos, ale tylko na połowie ciasta
Potem posypujemy startym serem i układamy składniki na na nadzienie: cebulę kroimy w plasterki...
... szynkę w mniejsze kawałki...
... pieczarki w plasterki...
... paprykę paseczki...
... a czosnek siekamy
Następnie składamy ciasto na pół i lepimy duży pieróg, posypując go oregano
Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni C (termoobieg), a po nagrzaniu zmieniamy grzanie na góra-dół
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim calzone
Czas pieczenia - to tak naprawdę czas obserwacji. Calzone jest zrobiony gdy się zarumieni
Zjadamy na gorąco :)
Smacznego! :)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/11/calzone.html