Wykonanie
Zamiast pizzy. Po prostu Calzone :)Przepis nie jest mój, ale pieróg - przepyszny!



Składniki na 2 pierogi: na ciasto:1/2 kg
mąki1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli20 gramów żywych
drożdży1
jajko1 szklanka
wodyolej lub
oliwa do smarowania dłoni podczas wyrabiania ciasta na sos:2
pomidory1/4 szkl.
wodyszczypta
soliszczypta
pieprzuszczypta
bazyliiszczypta
tymianku2 łyżeczki
przecieru pomidorowego1 łyżeczka
oreganonadzienie:5-6
pieczarek250 gramów
sera10 plasterków
szynki1
cebula1/2
czerwonej paprykikilka sztuk
oliwek - opcjonalnie1
camembert - opcjonalnie1 ząbek
czosnkuszczypta
oreganoNajpierw robimy ciasto:
drożdże mieszamy z
wodą i
solą i odstawiamy na bok na ok. 10 minutPo tym czasie mieszamy
mąkę z
jajkiem i
cukrem, dodajemy
drożdże rozpuszczone w wodzie i ugniatamy ciasto od czasu do czasu dłonie polewając odrobiną
olejuFormujemy kulę i odstawiamy ciasto na ok. 1h do wyrośnięciaPrzygotowujemy sos:
pomidory kroimy w kawałki i wrzucamy na patelnię. Dodajemy
przyprawy,
wodę i
przecier pomidorowy - całośc dusimy na małym ogniu przez kilka minut - odstawiamy na bokCiasto dzielimy na dwie części wałkujemy na kształt koła

Ser zółty ucieramy na tarce o grubych oczkachNakładamy najpierw sos, ale tylko na połowie ciasta
Potem posypujemy
startym serem i układamy składniki na na nadzienie:
cebulę kroimy w plasterki......
szynkę w mniejsze kawałki......
pieczarki w plasterki......
paprykę paseczki...

... a
czosnek siekamyNastępnie składamy ciasto na pół i lepimy duży pieróg, posypując go
oreganoNagrzewamy piekarnik do 250 stopni C (termoobieg), a po nagrzaniu zmieniamy grzanie na góra-dółBlachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim calzone

Czas pieczenia - to tak naprawdę czas obserwacji. Calzone jest zrobiony gdy się zarumieniZjadamy na gorąco :)




Smacznego! :)