Wykonanie
Zrolowani...Dziś w naszym menu krokiety z
kapusta i
pieczarkami i ciasto
cukiniowe ...Jeśli chodzi o krokiety pamiętam że mama przygotowywała je zawsze gdy po paru dniach przejadł nam się bigos:)Puszyste ciasto naleśnikowe z aromatycznym farszem z
kapusty i
grzybkówa wszystko to "ubrane" w cudownie chrupiącą złocista skórkę z
bułki tartej...Zawsze podawane w towarzystwie gorącego kubka z barszczem czerwonym...To na obiada co na deser?tak,tak warzywa też nadają się do wypieków na słodkoPierwszy raz upiekłysmy tydzień temu i tak szybko znikło ze stołu że postanowiłyśmy upiec i tej sobotyNiezwykle wilgotne,przepełnione
czekoladowym smakiem z dodatkiem ulubionych
bakalii...Przepis na krokiety:ciasto naleśnikowe:3
jajka9 łyżek
mąki1 szkl.
mleka0.5 szkl
wody gazowanejszczypta
soliWszystkie składniki razem zmiksować do uzyskania masy naleśnikowejodstawić na 0 . 5 godzinySmażyć na rozgrzanej,wysmarowanej
oliwą patelniiFarsz:0.5 główki dużej lub 1 mała
biała kapusta25 dag
pieczareksól,
piperzKapuste posiekaćPrzełożyc do garnka-dusić w małej ilości
wody z odrobiną
masła do miękkości,po ostudzeniu odcisnąć z nadmiaru
wodyPieczarki obrać,pokroić i uduscićPrzyprawic do smakudodać do
kapusty i dokładnie połączyćNa ostudzone naleśniki nakładać farsz,zwinąć w rulonObtoczyć w roztrzepanym
jajku i
bułce tartejsmażyć na złoty kolor


Przepis na ciasto
cukiniowe zaczerpnięte z książki "
czekoladowy świat"ciasto:3
jajka1 szkl.
cukru3/4 szkl
oleju3/4 szkl
smietany 12%1 łyżeczka
proszku do pieczenia0.5 łyżeczki
sody oczyszczonej1 szkl.
mąki1/3 szkl
kakao w proszku1 łyżeczka
cynamonu1 1/2 szkl(225 g) utartej
cukini1/2 szkl
bakaliiszczypta
soliJajka ubić z
cukrem na puszystą masę,dodac
olej i
śmietanęcałość dokładnie zmiksowaćW osobnej misce wymieszać
mąkę,
kakao ,
sodę sól proszek i
cynamonDo masy jajecznej ubijając dodawać po woli mieszankę mączną.Na koniec dodać
bakalie i
cukieniewymieszaćPrzelać do formy 25x25 wyłożonej papieremPiec 40 min lub do momentu "suchego patyczka"Całkowicie ostudzićPosypać
cukrem pudrem
