Wykonanie
"Dom to wcale nie są ściany i sufity i podłogiale ręce naszej mamy"
Anna KamieńskaDziś na słodko, z życzeniami:)

Inspiracją był przepis znaleziony w gazetce "Dobre Rady", zmniejszyłam ilość
cukru, wzbogaciłam go o
owoce oraz
bakalie. Dodaję do akcji "Co dla mamy? Dzień
Matki" (lejdiofthehouse).

Składniki:20 dag
margaryny25 dag
cukru (dałam 15 dag)25 dag
mąki2 łyżki
cukru waniliowego (u mnie 2 łyżeczki)2 łyżeczki
proszku do pieczenia4
jajka20 dag mielonych
orzechów włoskichŁyżeczka mielonego
cynamonuSzczypta mielonych
goździków (łyżeczka)Szczypta mielonego
imbiru (łyżeczka)2 łyżki
rumuJabłko5 krążków
ananasaGarść
rodzynekŁyżeczka otartej skórki z
pomarańczyŁyżeczka otartej
skórki z cytryny2 łyżki
mieszanki kandyzowanych owocówRodzynki zalewamy gorącą
wodą, odstawiamy na kilka minut, następnie odcedzamy.
Ananasa i
jabłko kroimy.
Miękką margarynę ucieramy z
cukrem oraz
cukrem waniliowym.Następnie dodajemy po jednym
jajku, zmielone
orzechy,
cynamon,
goździki oraz
imbir.
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia, dodajemy po łyżce do ciasta i dokładnie mieszamy.Wlewamy
rum, dodajemy
bakalie oraz
owoce, mieszamy.Formę na ciasto smarujemy
margaryną, posypujemy
bułką tartą, następnie wlewamy ciasto, pieczemy ok. godziny w 180 st.C.Smacznego!