ßßß Cookit - przepis na Ciasto bakaliowo-korzenne

Ciasto bakaliowo-korzenne

nazwa

Wykonanie

"Dom to wcale nie są ściany i sufity i podłogi
ale ręce naszej mamy"
Anna Kamieńska
Dziś na słodko, z życzeniami:)
Inspiracją był przepis znaleziony w gazetce "Dobre Rady", zmniejszyłam ilość cukru, wzbogaciłam go o owoce oraz bakalie. Dodaję do akcji "Co dla mamy? Dzień Matki" (lejdiofthehouse).
Składniki:
20 dag margaryny
25 dag cukru (dałam 15 dag)
25 dag mąki
2 łyżki cukru waniliowego (u mnie 2 łyżeczki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
20 dag mielonych orzechów włoskich
Łyżeczka mielonego cynamonu
Szczypta mielonych goździków (łyżeczka)
Szczypta mielonego imbiru (łyżeczka)
2 łyżki rumu
Jabłko
5 krążków ananasa
Garść rodzynek
Łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
Łyżeczka otartej skórki z cytryny
2 łyżki mieszanki kandyzowanych owoców
Rodzynki zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na kilka minut, następnie odcedzamy.
Ananasa i jabłko kroimy.
Miękką margarynę ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym.
Następnie dodajemy po jednym jajku, zmielone orzechy, cynamon, goździki oraz imbir.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy po łyżce do ciasta i dokładnie mieszamy.
Wlewamy rum, dodajemy bakalie oraz owoce, mieszamy.
Formę na ciasto smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą, następnie wlewamy ciasto, pieczemy ok. godziny w 180 st.C.
Smacznego!
Źródło:http://nemi-habibi.blogspot.com/2013/05/ciasto-bakaliowo-korzenne.html