ßßß Cookit - przepis na Toskańska zupa fasolowo-warzywna

Toskańska zupa fasolowo-warzywna

nazwa

Wykonanie

Do zabawy nominowała mnie Izabela - dziękuję:) Z miłą chęcią odpowiem na pytania:]
1. Najpierw robisz potem myślisz, czy najpierw myślisz potem robisz?
Obie czynności jednocześnie:)
2.Najdziksze marzenie?
O_o nie powiem:P
3.Najgłupsza rzecz jaką zrobiłaś?
Jak wyżej :P
4.Czego z jedzenia nigdy nie tkniesz?
Budyniu solo, w miseczce.
5.Ulubiona potrawa?
Spaghetti!
6.Na ostro czy na słodko?
Deser na słodko, obiad na ostro:]
7.Kto jest Twoim największym autorytetem?
To moja słodka tajemnica:]
8.Ulubiony film?
Hmmm...z tym bywa różnie, w zależności od nastroju, raz "Władca Pierścieni" raz "Angielski pacjent":]
9.W jakim języku nie umiesz mówić, a bardzo byś chciała?
Szwedzki!
10.Duże gwarne miasto czy spokojna wieś?
Raczej mniejsze miasto, gdzieś blisko większego.
11.Ulubiony alkohol?
Wino, czerwone, półwytrawne:]
***
Składniki :
Litr bulionu
Marchew
Puszka pomidorów
2 łodygi selera naciowego (pominęłam)
Cebula
Ząbek czosnku
150 ml czerwonego, wytrawnego wina
1/2 puszki białej fasoli
1/2 puszki czerwonej fasoli
Garść ciecierzycy
Garść zielonej i czerwonej soczewicy
Garść fasolki szparagowej
Garść soi
2 cukinie (1)
Przyprawy (oregano, pieprz, bazylia)
Soję oraz ciecierzycę zalewamy wodą na noc i ostawiamy, następnego dnia odsączamy, zalewamy ponownie, gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
Zieloną soczewicę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut, następnie gotujemy do miękkości. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy czerwoną soczewicę. Odcedzamy.
Do gorącego bulionu dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, marchew, fasolkę, seler, cukinię. Doprawiamy. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 - 20 minut.
Dodajemy pomidory, soję, ciecierzycę, soczewicę, fasolę oraz wino, doprawiamy i gotujemy do miękkości warzyw.
Smacznego!
Źródło:http://nemi-habibi.blogspot.com/2012/11/toskanska-zupa-fasolowo-warzywna.html