ßßß
Składniki :3 plasterki boczku600 ml bulionu drobiowegoCebula600 ml mleka (nie dodałam)10 dag makaronuMarchew (opcjonalnie)150 ml śmietany kremówki (nie dodałam)Natka pietruszkiStarty parmezanKilka ziemniakówPrzyprawySos pesto:60 g drobno posiekanej natki pietruszki2 zmiażdżone ząbki czosnku60 g posiekanych orzechów piniiKilka listków świeżej bazylii60 g startego parmezanuBiały pieprz150 ml oliwy z oliwekDodatkowo : grzanki serowo-czosnkoweAby przygotować sos pesto wystarczy dokładnie w moździerzu utrzeć natkę, czosnek, orzechy i bazylię. Następnie dodać ser i pieprz oraz stopniowo dolewać oliwę.Boczek, cebulę, marchew i ziemniaki kroimy, podsmażamy.Dolewamy bulion i mleko, gotujemy kilka minut.Dodajemy makaron i gotujemy jeszcze 15 minut.Wlewamy śmietanę, dodajemy sos pesto.Zupę posypujemy parmezanem, podajemy z grzankami serowo-czosnkowymi.Smacznego!