Wykonanie
Kolejny przepis na znaną nam wszystkim zupę ziemniaczaną, ale tym razem z dodatkiem pesto oraz
makaronu. Zupa jest pożywna i treściwa, idealnie zastępuje cały obiad.
Daje miłe uczucie ciepła w brzuszku i pretekst do półgodzinnego, poobiedniego leżakowania pod kocem z ulubioną książką:) Przepis Toma Bridge "Potrawy z
makaronu".

Składniki :3 plasterki
boczku600 ml
bulionu drobiowegoCebula600 ml
mleka (nie dodałam)10 dag
makaronuMarchew (opcjonalnie)150 ml
śmietany kremówki (nie dodałam)
Natka pietruszkiStarty
parmezanKilka
ziemniakówPrzyprawySos pesto:60 g drobno posiekanej
natki pietruszki2 zmiażdżone ząbki
czosnku60 g posiekanych
orzechów piniiKilka listków świeżej
bazylii60 g startego
parmezanuBiały pieprz150 ml
oliwy z oliwekDodatkowo : grzanki
serowo-
czosnkoweAby przygotować
sos pesto wystarczy dokładnie w moździerzu utrzeć
natkę,
czosnek,
orzechy i
bazylię. Następnie dodać
ser i
pieprz oraz stopniowo dolewać
oliwę.
Boczek,
cebulę,
marchew i
ziemniaki kroimy, podsmażamy.Dolewamy
bulion i
mleko, gotujemy kilka minut.Dodajemy
makaron i gotujemy jeszcze 15 minut.Wlewamy
śmietanę, dodajemy
sos pesto.Zupę posypujemy
parmezanem, podajemy z grzankami
serowo-czosnkowymi.Smacznego!