ßßß
Przygotowując obiad sięgnęłam po książkę Biruty Markuzy "Przyjmujemy gości, czyli sprawdzone przepisy na przyjęcia doskonałe", wyd. ZYSK i S-KA. Przepis dodaję do miksa " Tarty na wszystkie sposoby " organizowanego przez msmrau oraz " Oliwka 2011 ".
Składniki:Ciasto :25 dag mąki krupczatki1/2 kostki masła lub margaryny2 żółtka ugotowanych na twardo jajSzczypta soliFarsz :4 pieczarki2 białe części poraGroszek konserwowy (zastąpiony fasolą)Kilka oliwek1/2 zielonej paprykiPomidorŁyżka koncentratu pomidorowego2-3 łyżki oliwy z oliwek10 plasterków sera cheddar (kulka mozzarelli)Łyżeczka ostrego sosu chilliPrzyprawy (bazylia, pieprz, oregano, zioła prowansalskie, ostra papryka)Z mąki, masła, przetartych przez sito żółtek oraz szczypty soli szybko zagnieść ciasto i wstawić je na 30 min do lodówki.Pieczarki podsmażyć z porami na oliwie (ewentualnie poddusić pory z odrobiną wody). Pozostałe warzywa pokroić.Natłuszczoną formę wylepić ciastem, posmarować je oliwą, koncentratem pomidorowym i sosem chilli. Ułożyć przygotowane warzywa, doprawić. Na wierzch ułożyć plasterki sera.Piec w dobrze nagrzanym piekarniku (u mnie 175 st. C) 30 minut.Smacznego!