Wykonanie
... a w zasadzie chińsko-peruwiański, gdyż to współcześnie klasyczne peruwiańskie danie wywodzi się z kuchni chińskiej. Przy okazji przepisu na aji de gallina wspominałem o wpływie rożnych kultur na kuchnię latynoamerykańską, imigranci z Państwa Środka również
wywarli na nią znaczy wpływ, szczególnie w Peru. Może wydawać się nam to zaskakujące, ale w XIX wieku
kraj ten był celem dla wielu tysięcy chińskich imigrantów, a do dziś w Limie istnieje "China Town". Ich wpływ kulinarny był tak silny, ze narodziła się tam osobna kuchnia chifa, będąca połączeniem tradycji Chin i Peru. Z tej właśnie kuchni wywodzi się dzisiejszy przepis na arroz chaufa, czyli smażony ryz w warzywami i
kurczakiem, czasem zawierający
owoce morza. Jego ekwadorska wersja to chaulafan, znacznie częściej zawierającą
owoce morza, natomiast bez obowiązkowego w Peru dodatku
imbiru. Wybór warzyw użytych do przygotowania tej potrawy jest zasadniczo kwestia indywidualna, ale pozycją obowiązkową jest
cebula siedmiolatka, ewentualnie zastąpiona inną
zieloną cebulką ze
szczypiorem. Zapraszam!
Składniki:- ugotowana
pierś z kurczaka- szklanka suchego
ryżu- 3
jajka- 100 gr
boczku- 4
cebule siedmiolatki-
czerwona papryka- 4 ząbki
czosnku- ewentualnie dodatkowe warzywa (np.
groszek,
marchewka albo
seler naciowy)- 2 łyżeczki drobno posiekanego
imbiru-
sos sojowy do smaku
Wykonanie:Ugotowaną
pierś kurczaka pokroić w nieduże kawałki.
Ryż ugotować na sypko, ewentualnie wykorzystać
ryż pozostały z poprzedniego dnia. Peruwiańczycy zwykle gotują go dodając do
wody rozgniecione ząbki
czosnku (na szklankę suchego wystarczą 2). Ubijamy
jajka i smażymy cienki omlet, który następnie kroimy na wąskie, nieduże kawałki.
Arroz chaufa najlepiej jest przygotować w woku. Na odrobinie
oleju podsmażamy pokrojony
boczek na tyle, aby był usmażony, ale nie chrupiący, dodajemy
imbir,
czosnek,
paprykę i podsmażamy wszystko przez chwile. Wrzucamy
kurczaka i
ryż, energicznie mieszając smażymy wszystko przez kilka minut, tuz przed końcem dodając omlet,
cebulkę i tyle
sosu sojowego, aby
ryż nabrał ciemnego koloru. Podajemy natychmiast gorące, posypując każdą porcję
szczypiorem. Smacznego!