Wykonanie
Arroz con pollo to charakterystyczne danie kuchni latynoskiej, rozpowszechnione od Karaibów po
Chile. Istnieje wiele wariacji, przepisy mogą różnić się odrobinę
przyprawami bądź dodatkami, jednak zasadniczo sposób wykonania jest ten sam. Danie wywodzi się od hiszpańskiej paelli (która wkrótce zagości na blogu), delikatną różnicą jest, że w krajach amerykańskich raczej używa się
ryżu długoziarnistego, niż stosowanego w daniach tego typu w Hiszpanii
ryżu okrągłego (arroz redondo). Polecam przygotowanie tego dania na największej patelni jaką macie, bo smakuje wszystkim i rozchodzi się migiem. O ile w hiszpańskich paellach przeważnie używa się pokrojonej w kostkę
piersi kurczaka, to w arroz con pollo najczęściej można znaleźć pozostałe części, ja najchętniej przyrządzam je z podudziami.
Składniki:-
mięso z kurczaka, najlepiej udka / podudzia, mogą też być skrzydełka- szklanka
ryżu- 2-3 szklanki gorącego
bulionu z kury- duża
czerwona papryka-
cebula- mała
marchewka- ząbek
czosnku-
pomidor- kilka różyczek
brokuła- pół szklanki
mrożonego groszku zielonego-
żółty barwnik spożywczy lub
kurkuma (do zabarwienia
ryżu)-
pieprz,
sól,
bazylia,
tymianekWykonanie:Na
oliwie z oliwek podsmażamy delikatnie
cebulę i
paprykę, dodajemy
kurczaka i podsmażamy z obu strona przez kilkanaście minut, tak aby się usmażył, ale nie przypalił. Dodajemy drobno pokrojone
marchewkę i obranego ze skórki
pomidora i zalewamy 2 szklankami gorącego
bulionu. Ilość wymaganego
buliony do przyrządzenia potrawy zależy głównie od rodzaju użytego
ryżu i siły ognia na którym smażymy, należy
mieć nieco gorącego płynu w rezerwie na wypadek, gdyby cały został wchłonięty, a
ryż nadal był twardy. Dodajemy
przyprawy i barwnik (lub
kurkumę, użycie
szafranu w
polskich warunkach spowodowałoby znaczne podwyższenie kosztu potrawy), gotujemy kilka minut po czym wrzucamy
ryż. Pierwsze 10 minut gotujemy na dużym ogniu często mieszając. Dodajemy
brokuły, zmniejszamy ogień i staramy się już nie mieszać. Gotujemy kolejne ok 10 minut, aż
ryż będzie miękki, dolewając w razie potrzeby gorącego
bulionu. Po wyłączeniu ognia dobrze jest zostawić patelnię na kilka minut, aby
ryż "odpoczął". Można do smaku skropić
sokiem z cytryny. Smacznego!P.S. Zupełnie nietradycyjnym, ale świetnie pasującym dodatkiem może być suszony
lubczyk dodany pod koniec gotowania, lub świeży dodany do
bulionu.