Wykonanie
Tyle pyszności w lecie, że nie wiadomo co wybrać z wachlarza
warzyw i owoców. Chciałoby się zabrać cały stragan warzywny do domu. Ja tak robię aktualnie, z czego
Panie w warzywniaku są bardzo rade. Ostatnio "przytargałam" do domu
włoszczyznę,
fasolkę szparagową,
kalafiora, żeby zrobić jarzynową. Dodałam co nieco z zapasów czyli
groszek mrożony i
fasolę białą z puszki i wyszła mi strączkowa zupa :) Ugotowałam ją na
kurczaku, którego zjadłam na niedzielny obiad z młodymi
ziemniakami i
kalafiorem. Nic się nie zmarnowało, wszystko wykorzystane do cna!
Składniki:1 nieduża
kura20 dag
fasolki szparagowejpół
kalafiora20 dag
groszku mrożonego lub świeżegopuszka
fasolki drobnej, białej3
marchewkikilka
ziemniakówmały
selermały
pormała
pietruszkaliść laurowykoperekjogurt grecki lub
śmietanasól,
pieprz,
vegetaPrzygotowanie:
Kurę oczyścić i w całości włożyć do garnka razem z obraną
marchewką,
pietruszką i
selerem, a także z
porem. Zalać
wodą, tak aby cały
kurczak był pod jej poziomem. Dodać
liść laurowy. Gotować na małym ogniu aż
kurczak zrobi się miękki (około 1 h). W tym czasie obrać
ziemniaki i pokroić w kostkę,
fasolkę szparagową oczyścić i pokroić na 3 cm słupki,
kalafiora podzielić na małe różyczki. Wyjąć z
wywaru kurczaka i jarzyny. Jarzyny pokroić w kostkę i spowrotem dodać do
wywaru razem z
kalafiorem,
ziemniakami,
fasolką szparagową i
groszkiem z puszki. Gotować kolejne 20 minut. Doprawić
solą,
pieprzem i
vegetą.
Fasolkę z puszki odsączyć z zalewy, dodać do zupy i jeszcze pogotować kilka minut. Zupę podawać z łyżką
śmietany lub
jogurtu, posypaną
koperkiem.
SMACZNEGO !