ßßß
Czas wykonania: 40 minutSkładniki:1,5l wywaru z drobiu (może być część rosołowa)4 buraki1 marchewka1 pietruszkanieduży kawałek pora ok. 5cm100ml śmietany 12%1 łyżka mąki4 ziemniakinatka pietruszki, koperek, szczypiorekświeży majeranek (opcjonalnie)świeży lubczyk (po jednej gałązce)sok z 1 cytrynysól, cukier, pieprz ziołowyliść laurowy i 3 ziela angielskieWykonanie:Ugotować wywar z drobiu, dodając marchewkę, pietruszkę, por, ziele angielskie i listek laurowy. Buraczki pokroić w kostkę i dorzucić do wywaru razem z lubczykiem i majerankiem. Gotować aż warzywa będą miękkie. W drugim garnku ugotować 4 ziemniaki. Bardzo drobno posiekać szczypiorek, koperek, pietruszkę. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do gotującej się zupy razem z sokiem z jednej cytryny(wlewać po trochu,aby nie była za kwaśna), gotować jeszcze przez ok. 1 minuty i na końcu dodać posiekaną zieleninę. Doprawić solą, pieprzem, dodać do smaku cukier oraz pieprz ziołowy. Na końcu dodać wcześniej ugotowane i posolone ziemniaki.