Wykonanie
Młode listki
buraka ćwikłowego mają bardzo dużo witamin, żelaza i wapnia. Zupa z
botwinki pobudza apetyt,koi nerwy, odkwasza i odtruwa organizm. Według naukowców liście botwiny zawierają substancję o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piękna i seksu. Jest bardzo smaczna, można podawać ją na różne sposoby. Ja tym razem ugotowałam pyszną zupę.Składniki:2 pęczki
botwinki,1,5
wywaru z kurczaka,2
marchewki,1
pietruszka,4
ziemniaki,mały kawałek
pora,sok z połowy
cytryny,ewentualnie koncentrat z
buraka,szczypta
cukru,
sól,
pieprz ziarnisty,3
ziela angielskie,3
liście laurowe,100g
jogurtu naturalnego,
koperek,
Wykonanie:
Botwinkę i
ziemniaki myjemy, kroimy w kostkę.
Marchew i
pietruszkę obieramy i również kroimy w kostkę.
Pora w krążki.Gotujemy
bulion z kurczaka. Następnie do samego
bulionu wrzucamy wszystkie warzywa,
ziele angielskie,
liść laurowy,
pieprz,szczyptę
cukru,
sól.
Gotujemy na małym ogniu do miękkości, następnie dodajemy
sok z cytryny lub odrobinę koncentratu z
buraka.Jeśli jest mało kwaśny można to i to.Następnie odlewamy do kubka 5 łyżek barszczu, dodajemy do niego
jogurt naturalny energicznie mieszając.Wlewamy do garnka i zagotowujemy. Na sam koniec można do zupy dodać posiekany
koperek. Gotowe
Smacznego!!!