Wykonanie

Odwiedzając jakiś czas temu Wrocław, zostaliśmy z Marcinem zaproszeni na kolację do przyjaciół.
Marta zachowywała się bardzo tajemniczo, nie pozwalając mi nawet zajrzeć do kuchni. Nie mogłam się doczekać niespodzianki! Kiedy w końcu zasiedliśmy do stołu, uśmiechając się do siebie pomyślałam, że nie mogła trafić lepiej.Wielkie, pyszniące się, kolorowe tortille zachwycały wzrok. Zastanowiłam się, jak to możliwe, że tak z pozoru proste danie, może tak smakowicie i zarazem elegancko wyglądać. Na myśl przyszły mi kolorowe, ruchliwe ulice Meksyku, roześmiane, ogorzałe od słońca buzie i delikatny zapach kurzu w powietrzu. Poczułam energię tego miejsca i z ochotą zabrałam się do jedzenia.Ach, chyba zapomniałam, jak bardzo lubię tę kuchnię! I jak bardzo tęskniłam za
czerwoną fasolą! Delikatnie pikantne, bardzo
pomidorowe , mięciutkie wnętrze wypełnione chrupiącymi, soczystymi kawałkami
kukurydzy wręcz rozpływało się w ustach. Zarówno ja, jak i Marcin byliśmy kupieni. No bo taki obiad, to zupełnie męska rzecz, tak jak
chili con carne . Od razu postanowiłam, że po powrocie do domu podzielę się tym przepisem z rodzinką.
Marta przesłała mi przepis, a ja nagięłam go do swoich potrzeb i upodobań. No i zrobiłam domowe tortille. To zajęło tylko chwilę, a efekt był tej chwili warty. Oczywiście, że mają krótszy termin "przydatności", ale nic nie zastąpi ich autentyczności i smaku.Spróbujcie koniecznie! Już nigdy nie będziecie chcieli tych kupionych. A ja, dzięki Marcie, mam w zanadrzu jeden z ulubionych obiadów moich
bliskich!DOMOWE TORTILLE I SMAK MEKSYKU



Składniki (8 sztuk):2 szklanki
mąki pszennej (ja używam tortowej)1/2 łyżeczki
soli3/4 szklanki
wody3 łyżki
oliwy z oliwekPrzygotowanie:W misce wymieszaj
mąkę z
solą. Dodaj
wodę, wymieszaj, wlej
oliwę z oliwek i delikatnie wyrób ciasto.Wyłóż na posypaną
mąką stolnicę i wyrabiaj chwilę. Zostaw na 10 minut.Podziel ciasto na 8 części, uformuj z nich kulki. Rozwałkuj na cienkie placki.Rozgrzej (aby była naprawdę gorąca) małą patelnię, delikatnie ją natłuść i smaż tortille chwilę z obu stron.FARSZ DO TORTILLI:

Składniki (4 duże porcje, 8 małych):400 g
mięsa mielonego1 puszka
kukurydzy1 puszka
fasoli czerwonej1 puszka
pomidorów bez skórki + 1 świeży2
cebule średnie
sól,
pieprz,
majeranek,
pieprz cayenne,
papryka ostra,
zioła prowansalskie4 łyżki
sera Corregio
sałataolejPrzygotowanie:Skrój
cebulkę, podsmaż, duś pod przykryciem, aż się ładnie zeszkli.W międzyczasie wsadź
mięso mielone do miski, posiekaj nożem, dopraw
solą i
pieprzem, dodaj trochę
oliwy oraz po ok. 1/4 łyżeczki
majeranku,
papryki,
pieprzu cayenne. Dodaj 1 łyżeczkę (lub więcej, jeśli chcesz)
ziół prowansalskich. Dobrze wymieszaj.Dodaj do
mięsa podsmażoną
cebulkę.Rozgrzej dużą patelnię z tłuszczem.W mikserze stojącym zblenduj
pomidory z puszki z pokrojonym
pomidorem świeżym.
Mięso mielone wrzuć na patelnię i podsmaż.Dodaj
sos pomidorowy, wymieszaj i podsmażaj, aż sos się dobrze zredukuje.Na koniec dodaj
fasolę i
kukurydzę, wymieszaj.Dodaj
ser Corregio i zaczekaj, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia.
Sałatę umyj i podziel na liście. Każdy duży liść układaj na tortilli, nakładaj na środek farsz i zawijaj placuszki - najpierw boki do środka, a na końcu dół, jak pieluszkę (przepraszam za to porównanie;))
Owiń folią aluminiową tak, by tortille się nie rozpadły.Smacznego!PaulinaPopularne posty :
Kakao,
czekolada,
kokos i... piankowa niespodziankaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemWspomnienia zapachu Świąt i...piernik "Najlepszyjakijadłam!"Moja poranna rutyna i niezwykły
olej kokosowyPodobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania?Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!