ßßß Cookit - przepis na DOMOWE TORTILLE

DOMOWE TORTILLE

nazwa

Wykonanie

Odwiedzając jakiś czas temu Wrocław, zostaliśmy z Marcinem zaproszeni na kolację do przyjaciół. Marta zachowywała się bardzo tajemniczo, nie pozwalając mi nawet zajrzeć do kuchni. Nie mogłam się doczekać niespodzianki! Kiedy w końcu zasiedliśmy do stołu, uśmiechając się do siebie pomyślałam, że nie mogła trafić lepiej.
Wielkie, pyszniące się, kolorowe tortille zachwycały wzrok. Zastanowiłam się, jak to możliwe, że tak z pozoru proste danie, może tak smakowicie i zarazem elegancko wyglądać. Na myśl przyszły mi kolorowe, ruchliwe ulice Meksyku, roześmiane, ogorzałe od słońca buzie i delikatny zapach kurzu w powietrzu. Poczułam energię tego miejsca i z ochotą zabrałam się do jedzenia.
Ach, chyba zapomniałam, jak bardzo lubię tę kuchnię! I jak bardzo tęskniłam za czerwoną fasolą! Delikatnie pikantne, bardzo pomidorowe , mięciutkie wnętrze wypełnione chrupiącymi, soczystymi kawałkami kukurydzy wręcz rozpływało się w ustach. Zarówno ja, jak i Marcin byliśmy kupieni. No bo taki obiad, to zupełnie męska rzecz, tak jak chili con carne . Od razu postanowiłam, że po powrocie do domu podzielę się tym przepisem z rodzinką.
Marta przesłała mi przepis, a ja nagięłam go do swoich potrzeb i upodobań. No i zrobiłam domowe tortille. To zajęło tylko chwilę, a efekt był tej chwili warty. Oczywiście, że mają krótszy termin "przydatności", ale nic nie zastąpi ich autentyczności i smaku.
Spróbujcie koniecznie! Już nigdy nie będziecie chcieli tych kupionych. A ja, dzięki Marcie, mam w zanadrzu jeden z ulubionych obiadów moich bliskich!
DOMOWE TORTILLE I SMAK MEKSYKU
Składniki (8 sztuk):
2 szklanki mąki pszennej (ja używam tortowej)
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki wody
3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
W misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj wodę, wymieszaj, wlej oliwę z oliwek i delikatnie wyrób ciasto.
Wyłóż na posypaną mąką stolnicę i wyrabiaj chwilę. Zostaw na 10 minut.
Podziel ciasto na 8 części, uformuj z nich kulki. Rozwałkuj na cienkie placki.
Rozgrzej (aby była naprawdę gorąca) małą patelnię, delikatnie ją natłuść i smaż tortille chwilę z obu stron.
FARSZ DO TORTILLI:
Składniki (4 duże porcje, 8 małych):
400 g mięsa mielonego
1 puszka kukurydzy
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka pomidorów bez skórki + 1 świeży
2 cebule średnie
sól, pieprz, majeranek, pieprz cayenne, papryka ostra, zioła prowansalskie
4 łyżki sera Corregio
sałata
olej
Przygotowanie:
Skrój cebulkę, podsmaż, duś pod przykryciem, aż się ładnie zeszkli.
W międzyczasie wsadź mięso mielone do miski, posiekaj nożem, dopraw solą i pieprzem, dodaj trochę oliwy oraz po ok. 1/4 łyżeczki majeranku, papryki, pieprzu cayenne. Dodaj 1 łyżeczkę (lub więcej, jeśli chcesz) ziół prowansalskich. Dobrze wymieszaj.
Dodaj do mięsa podsmażoną cebulkę.
Rozgrzej dużą patelnię z tłuszczem.
W mikserze stojącym zblenduj pomidory z puszki z pokrojonym pomidorem świeżym.
Mięso mielone wrzuć na patelnię i podsmaż.
Dodaj sos pomidorowy, wymieszaj i podsmażaj, aż sos się dobrze zredukuje.
Na koniec dodaj fasolę i kukurydzę, wymieszaj.
Dodaj ser Corregio i zaczekaj, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia.
Sałatę umyj i podziel na liście. Każdy duży liść układaj na tortilli, nakładaj na środek farsz i zawijaj placuszki - najpierw boki do środka, a na końcu dół, jak pieluszkę (przepraszam za to porównanie;))
Owiń folią aluminiową tak, by tortille się nie rozpadły.
Smacznego!
Paulina
Popularne posty :
Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodzianka
Super prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!
Przed śniadaniem
Wspomnienia zapachu Świąt i...piernik "Najlepszyjakijadłam!"
Moja poranna rutyna i niezwykły olej kokosowy
Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania?
Podziel się swoją opinią!
Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!
Źródło:http://gotowanietokochanie.blogspot.com/2015/01/meksykanska-pikanteria-i-domowe.html