Wykonanie
Czyli tort nadziewany, a nie przekładany. Skład, jak pisałem, opracowany naukowo na Katolickim Uniwersytecie w Lowanium. Dlaczego tam? Bo zajmują się tam połączeniami smaków. W
skrócie chodzi o to, że to co czujemy jako smak w rzeczywistości jest zbiorem związków zapachowych znajdujących się w pokarmie. Łączymy te składniki, które mają podobne składy czy zbliżone wykresy. Zakładam, że nikt nie ma w domu aparatury pomiarowej, dlatego jak dobrze poszukamy to znajdziemy informacje jakie składniki pasują do jakich ewentualnie jakie związki wchodzą w skład konkretnych pokarmów. Jak dobrze zapłacimy to znajdziemy gotowe połączenia wpisując tylko odpowiedni składnik. Tak oto powstał mój tort z tym, że ja nie płaciłem, ale dobrze szukałem :)Dowiedziałem się, że do
malin pasuje
herbata i
cynamon. Dlatego jest herbaciany krem z
malinami na spodzie
cynamonowo migdałowym. Całość przykryta
czekoladową biszkoptową kopułą i pałeczki dla ozdoby.

Sam tort powstał przy okazji sezonu urodzinowego, i zamówień na moje
torty, ten konkretnie w wyniku bitwy na
torty zainspirowanej urodzinami
Magdy. Bić się miałem, jak rok temu z Agnieszką, z tym, że w tym roku tort jej nie wyszedł nad czym ubolewam, bo łatwe zwycięstwo nie cieszy :) ale bardziej
Magda, bo to dla niej były szykowane. Jak widać było tutaj Agnieszka robi bardzo dobre
torty tylko teraz chciała eksperymentować. Tym razem nie wyszło, ale to tak właśnie powstają najlepsze projekty.Ja poszedłem w prostotę czyli skromny wygląd z bogatym wnętrzem.spódpół kostki
margarynyszklanka zmielonych
migdałówłyżka
mąki2 łyżki
płatków owsianych błyskawiczychłyżka
kaszy manny3 łyżki
cukrułyżeczka
proszku do pieczeniaczubata łyżka
cynamonubiszkopt3 szklanki
mąki2 szklanki
cukru1/3 szklanki
oleju2 szklanki
wody3 łyżki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczeniałyżeczka
sody oczyszczonejłyżeczka
octukrem0,75 l bardzo mocnej
herbaty na
mleku roślinnym, ewentualnie esencja z
mlekiem6 łyżek
mąki ziemniaczanej4 łyżki
cukru1,5 kostki
margarynypół kilograma mrożonych
malinpolewapół kostki
margaryny5 łyżek
cukru pudru5 łyżek
kakao3 łyżki
wodypałeczki do ozdoby - ja użyłem słodkich paluszków z
sezamem
Składniki na spód ugniatamy razem i tak powstałą masą wykładamy dno tortownicy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Taką tortownicę wkładamy do nagrzanego do poziomu 180 stopni piekarnika na jakieś 20 minut. Nie wyłączamy piekarnika, bo zaraz wejdzie
biszkopt, a sam spód wyjmujemy z formy i dajemy ostygnąć.Składniki na
biszkopt mieszamy ze sobą w tej kolejności jak są podane i taką masę wlewamy do tortownicy, którą również wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika tyle, że na co najmniej 45 minut, a nawet godzinę. Po 45 minutach sprawdzić patyczkiem czy środek jest dopieczony. Jeśli nie to przetrzymać trochę dłużej i zaglądać co 5-10 min.Po wyjęciu z piekarnika przestudzić i wydrążyć środek.0,5 litra
herbaty gotujemy i słodzimy, a pozostałą część mieszamy z
mąką ziemniaczaną. Wlewamy mieszankę do gotującej się
herbaty i gotujemy aż zgęstnieje cały czas mieszając. Jak wystygnie miksujemy z
margaryną. Pokrywamy cienką warstwą spód. Do masy dodajemy teraz
maliny oraz możemy dodać trochę ciasta, które wydrążyliśmy i miksujemy. Wkładamy masę do wydrążonego
biszkoptu i kładziemy go na spód kremem do dołu.Składniki polewy podgrzewamy w rondelku, mieszamy i polewamy tort. Głównie na górze, ale musimy też polać brzegi, żeby pałki się nam trzymały. Aby bardziej je przytrzymać możemy tort przewiązać wstążką.