Wykonanie

Pulla to słodki
chleb fiński pachnący
kardamonem. Zwykle ma postać plecionki i przypomina znana nam
chałkę. Jest podawany polany
masłem i posypany
cukrem i
migdałami. Kromka takiego
pieczywa wraz z
kubkiem kawy to powszechny w Finlandii zestaw.Z tego samego ciasta wyrabia się też zawijańce
cynamonowe lub małe, okrągłe bułeczki pieczone często z
rodzynkami. Takie małe
bułki z dodatkiem
jagód znalazłam na zeszłorocznej, sierpniowej liście "Na zakwasie i na drożdżach" . Zostały w mojej pamięci i teraz wreszcie, w sezonie
jagodowym, mogłam je upiec. Na liście zamieściła je Simona, Włoszka mieszkająca w Kaliforni. Przy okazji polecam uwadze blog Simony - briciole . Zawiera wiele ciekwych przepisów zebranych w grupy tematyczne np. Abecadło kulinarne - Włochy, Abecadło kulinarne - Europa, przepisy na
makaron, wytwarzanie
sera w domu i inne.A teraz
bułki z
kardamonem i
jagodami. Połączenie mocnego zapachu
kardamonu ze swieżymi
jagodami wypadło nadzwyczaj dobrze. Ciasto na
bułki jest mało słodkie. Simona do swojego wypieku dała mniej
cukru niż w oryginalnym przepisie i ja też tak zrobiłam. Dodatkowo, aby
bułki były bardziej wytrawne, nadziałam je
jagodami bez dodatku
cukru. Nie polukrowałam, ani nie posypałam
cukrem gotowego wypieku.
Bułki całkowicie spełniły moje oczekiwania. Są pachnące, lekko słodkie i dodatkowo pysznie urozmaicone przez kwaśne
jagody. Następnym razem dodam więcej
kardamonu. Odpowiada mi ten zapach w połączeniu z
owocami. Myślę, że niedługo powtórnie wykonam te
bułki z
wiśniami.

300 ml letniego
mleka,2 łyżeczki
drożdży instant1 łyżeczka
kardamonu, świeżo zmiażdżonego w moździerzu (stosowania1/2 łyżeczki
soli2 łyżki
cukru440 g
mąki pszennej dałam 140 g
mąki pszennej 1850 i 300 g
mąki pszennej 5004 łyżki miękkiego
masła,1 małe
jajko, lekko roztrzepane z 1 łyżeczką
wodySzklanka
jagód (lub innych
owoców)Do miski wlać
mleko i dodać
drożdże,
cukier,
sól i
kardamon. Dokładnie wymieszać.
Mąki wymieszać. Dodać 3/4 całej ilości
mąki. Za pomocą łyżki wymieszać i wstępnie wyrobić ciasto. Gdy składniki już się połączą, dodać miękkie
masło i ponownie wyrabiać łyżką. Ciasto wyłożyć na posypany resztą
mąki blat i wyrobić je ręcznie do czasu aż cała
maka połączy się z
ciastem. Otrzymamy miękkie, raczej luźne ciasto.Odkładamy je do wyrośnięcia, w naoliwionej misce, na godzinę lub aż podwoi objętość.Z wyrośniętego ciasta formujemy 12
bułek o wadze około 70 g.
Bułki nadziewamy
jagodami i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrośnięte
bułki smarujemy roztrzepanym
jajkiem a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.
Bułki jeszcze zdążę dodać do lipcowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" na blogu Łucji"Fabryka Kulinarnych Inspiracji"Zapraszam do wspólnego pieczenia
pieczywa z lipcowej, a także sierpniowej listy. Jeżeli do 15 sierpnia uda Wam się znaleźć tam coś dla siebie, upieczecie i zamieścicie wypiek na swoim blogu lub swojej stronie na fejsbuku, napiszcie o tym w komentarzach pod TYM wpisem.Zbiorę
linki do wpisów i zamieszczę w podsumowaniu.Który wypiek okaże się popularny?Czy znajdą się chętni do wspólnej zabawy?Zapraszam ponownie.
Między uczestników zabawy rozlosuję nagrodę książkową.