ßßß
S k ładniki: na bułki100 ml wody110 ml mleka1 łyżeczka soli10 g drożdży świeżych lub 5 g suchych1 łyżeczka cukru10 g masła350 g mąki pszennejdo posmarowania bułek1 jajko1 łyżka wodymak, sezam lub inne ziarenka do posypania (u mnie słonecznik)
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, wyrobić mikserem lub rękąPrzykryć ciasto folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na około 1 do 2 godzinPrzygotować dużą blachę do pieczenia, wyłożyć ją papierem do pieczeniaNagrzać piekarnik do 230 stopni CDłonie nasmarować olejem, podzielić ciasto na 9 części i uformować z nich okrągłe bułeczkiUkładać na blachę, zachowując odstępy między bułkamiOdstawić do wyrośnięcia na około 30 minutPrzed wstawieniem do piekarnika posmarować bułki jajkiem, posypać ulubionym dodatkiemPiec przez 5 minut w temperaturze 230 st C, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 st C, dopiekać około 8 minutStudzić na kratce
Smacznego i na zdrowie!Biorę udział w akcji: