Wykonanie
Dawno szukałam przepisu na
bułki, które mi na pewno wyjdą. Miałam do czynienia z różnymi przepisami i każdy miał w sobie coś, co mi totalnie nie pasowało, a
bułki wychodziły straszne... A ż trafiłam na Ani przepis, który w całości, za jej pozwoleniem - dziękuję :) - publikuję u siebie, bo jest naprawdę świetny. Po raz pierwszy (na wiele, wiele wykonanych prób z innych przepisów)
bułki wyszły takie jak należy. Po prostu smaczne.Piekłam je na wieczór. Po zupełnym wystygnięciu, szczelnie na noc zapakowałam, dzięki
czemu rano były świeże :)
S k ładniki: na
bułki100 ml
wody110 ml
mleka1 łyżeczka
soli10 g
drożdży świeżych lub 5 g suchych1 łyżeczka
cukru10 g
masła350 g
mąki pszennejdo posmarowania
bułek1
jajko1 łyżka
wodymak,
sezam lub inne ziarenka do posypania (u mnie
słonecznik)
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, wyrobić mikserem lub rękąPrzykryć ciasto folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na około 1 do 2 godzinPrzygotować dużą blachę do pieczenia, wyłożyć ją papierem do pieczeniaNagrzać piekarnik do 230 stopni CDłonie nasmarować
olejem, podzielić ciasto na 9 części i uformować z nich okrągłe bułeczkiUkładać na blachę, zachowując odstępy
między bułkamiOdstawić do wyrośnięcia na około 30 minutPrzed wstawieniem do piekarnika posmarować
bułki jajkiem, posypać ulubionym dodatkiemPiec przez 5 minut w temperaturze 230 st C, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 st C, dopiekać około 8 minutStudzić na kratce
Smacznego i na zdrowie!Biorę udział w akcji: