ßßß Cookit - przepis na Saltimbocca z grillowanymi warzywami i sosem serowym

Saltimbocca z grillowanymi warzywami i sosem serowym

nazwa

Wykonanie

Danie inspirowane kuchnią włoską, opartą na serach, makaronach, wędlinie dojrzewającej, oliwie i ziołach. Smaki, jak poezja.
Sos serowy dla 4 osób:
1 cebula średnia
200 ml śmietanki 30%
5 dkg utartego parmezanu , może być inny ostry ser
1 lampka białego wytrawnego wina
1-2 łyżki masła
4 listki szałwii
sól, pieprz
Kroimy drobno cebulę i szałwię. Na rozgrzanym maśle smażymy pokrojoną szałwię i cebulę na złoty kolor, zalewamy winem, przez minutę redukujemy wino, dodajemy śmietankę, mieszamy, dodajemy ser, mieszamy, przyprawiamy, mieszamy, aż wszystkie składniki połączą się i ser rozpuści się. Jeśli komuś przeszkadzają drobne kawałki cebuli w sosie, to może sos zblendować, ja tego nie robię.
Saltimbocca dla 4 osób:
6 cienko pokrojonych kotlecików cielęcych, może być filet z kurczaka lub polędwiczka wieprzowa
12 plastrów szynki dojrzewającej
około 20 dużych listków świeżej szałwii
sól, pieprz
wykałaczki (długie)
oliwa, 4 łyżki masła
1 lampka białego wytrawnego wina
1 czerwona papryka
1 mała cukinia
3 cienkie plastry dyni ( kroimy jak arbuza) - niekoniecznie, ja dodałam, bo miałam
makaron 300 gram
3 łyżki oliwy do grillowania warzyw
papirus Winiary
garść rukoli
kilka małych gałązek rozmarynu
Przygotowanie:
Paprykę kroimy na średnie kawałki, dodajemy oliwę, sól, pieprz, mieszamy i grillujemy na papirusie na patelni grillowej, naoliwioną dynię i cukinię pokrojoną na cienkie długie kawałki również grillujemy na papirusie, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Grillowane warzywa przenosimy do większego garnka, dodajemy rozmaryn w całych gałązkach, zamykamy przykrywką.
Każdy kawałek mięsa myjemy, suszymy, dzielimy na 2 części, lekko zbijamy tłuczkiem, aby nie uszkodzić mięsa, pieprzymy, solimy. Każdy już mniejszy kawałek mięsa okładamy połową plastra szynki i listkiem szałwii za pomocą wykałaczek. Smażymy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła (ok. 2 minuty z każdej strony), po usmażeniu dodajemy 1/3 lampki wina, wino odparowujemy, dosłownie chwilę dusimy mięso.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po ugotowaniu mieszamy z grillowanymi warzywami, rukolą i doprawiamy pieprzem i solą.
podajemy: wlewamy sos na dno talerza, na sos kładziemy makaron z warzywami, a na to po 3 małe kawałki mięsa.
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2014/01/saltimbocca-z-grillowanymi-warzywami-i.html