Wykonanie
Danie inspirowane kuchnią włoską, opartą na serach, makaronach,
wędlinie dojrzewającej,
oliwie i ziołach. Smaki, jak poezja.Sos
serowy dla 4 osób:1
cebula średnia200 ml
śmietanki 30%5 dkg utartego
parmezanu , może być inny
ostry ser1 lampka białego
wytrawnego wina1-2 łyżki
masła4 listki
szałwiisól,
pieprzKroimy drobno
cebulę i
szałwię. Na rozgrzanym
maśle smażymy pokrojoną
szałwię i
cebulę na złoty kolor, zalewamy
winem, przez minutę redukujemy
wino, dodajemy
śmietankę, mieszamy, dodajemy
ser, mieszamy, przyprawiamy, mieszamy, aż wszystkie składniki połączą się i
ser rozpuści się. Jeśli komuś przeszkadzają drobne kawałki
cebuli w sosie, to może sos zblendować, ja tego nie robię.Saltimbocca dla 4 osób:6 cienko pokrojonych kotlecików cielęcych, może być
filet z kurczaka lub polędwiczka wieprzowa12 plastrów
szynki dojrzewającejokoło 20 dużych listków świeżej
szałwiisól,
pieprzwykałaczki (długie)
oliwa, 4 łyżki
masła1 lampka białego
wytrawnego wina1
czerwona papryka1 mała
cukinia3 cienkie plastry dyni ( kroimy jak
arbuza) - niekoniecznie, ja dodałam, bo miałam
makaron 300 gram3 łyżki
oliwy do grillowania warzywpapirus
Winiarygarść
rukolikilka małych gałązek
rozmarynuPrzygotowanie:
Paprykę kroimy na średnie kawałki, dodajemy
oliwę,
sól,
pieprz, mieszamy i grillujemy na papirusie na patelni grillowej, naoliwioną
dynię i
cukinię pokrojoną na cienkie długie kawałki również grillujemy na papirusie, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Grillowane warzywa przenosimy do większego garnka, dodajemy
rozmaryn w całych gałązkach, zamykamy przykrywką.Każdy kawałek
mięsa myjemy, suszymy, dzielimy na 2 części, lekko zbijamy tłuczkiem, aby nie uszkodzić
mięsa,
pieprzymy, solimy. Każdy już mniejszy kawałek
mięsa okładamy połową plastra
szynki i listkiem
szałwii za pomocą wykałaczek. Smażymy na rozgrzanej
oliwie z dodatkiem
masła (ok. 2 minuty z każdej strony), po usmażeniu dodajemy 1/3 lampki
wina,
wino odparowujemy, dosłownie chwilę dusimy
mięso.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po ugotowaniu mieszamy z grillowanymi warzywami,
rukolą i doprawiamy
pieprzem i
solą.podajemy: wlewamy sos na dno talerza, na sos kładziemy
makaron z warzywami, a na to po 3 małe kawałki
mięsa.